Centrul american pentru Controlul şi Prevenirea Epidemiilor a confirmat în statul american Washington un prim caz de coronavirus provenind din China.
Un rezident al comitatului Snohomish, care s-a întors din China pe 15 ianuarie, a fost diagnosticat cu coronavirusul Wuhan, potrivit CDC, confirmând astfel primul caz înregistrat în SUA, ultima ţară atinsă după China, Japonia, Coreea de Sud, Thailanda şi Taiwan.
Individul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, nu vizitase niciuna dintre pieţele de unde au emanat numeroase cazuri la Wuhan, în China, însă doar călătorise în regiune, a declarat Nancy Messonnier, directoarea centrului pentru maladii respiratorii din cadrul CDC, într-o conferinţă de presă telefonică.
Bărbatul este în prezent izolat la un centru medical „din prudență” și „prezintă un risc redus” pentru public, conform CDC, precizând că americanul s-a adresat autorităților locale de sănătate săptămâna trecută, odată ce a început să aibă simptome asemănătoare pneumoniei. „Suntem proactivi la toate nivelurile”, a mai declarat Nancy Messonnier, directorul CDC al Centrului Național pentru Imunizare și Boli Respiratorii.
Oficialii CDC continuă să creadă că riscul de răspândire în publicul american este „scăzut.” În acest weekend, CDC și Homeland Security au început screeningul oamenilor care călătoresc pe aeroporturile majore din California și New York din Wuhan, China, unde focarul a început.„Sperăm că în următoarele două zile” situația „va deveni mai clară”, a spus Messonnier.
Virusul a fost depistat prima dată în decembrie 2019 în Wuhan, China. Bilanţul deceselor provocate de noua tulpină de coronavirus, asemănătoare virusului gripal, a cărei transmitere de la om la om a fost confirmată de oamenii de ştiinţă, a crescut miercuri la nouă victime, iar numărul cazurilor de îmbolnăviri a trecut de 400. Cincisprezece membri ai personalului medical din China se află printre pacienţii infectaţi.
Beijingul a anunţat marţi că a clasat epidemia în aceeaşi categorie cu SARS. Izolarea devine astfel obligatorie pentru persoanele la care boala a fost detectată. Măsuri de carantină pot fi decretate.
Autoritățile sanitare din întreaga lume au intensificat verificările, iar Organizația Mondială a Sănătății a convocat miercuri o reuniune pentru a lua discuta posibilitatea declarării unei urgențe internaționale de sănătate, deoarece China a confirmat răspândirea virusului prin contactul cu oamenii.
Bursele asiatice au resimțit temerile investitorilor legate de răspândirea noului coronavirus, înregistrând scăderi. Au crescut în schimb acțiunile companiilor producătoare de echipamente medicale de genul măștilor de față și de medicamente, unele atingând limita maximă permisă de 10% la bursele din Shanghai și Shenzhen. Este vorba de fabricanții de medicamente Jiangsu Sihuan Bioengineering, Shandong Lukang Pharmaceutical și Hengrui Medicine, precum și e producătorii de măști de față Tianjin Teda și Shanghai Dragon.
Şi yuanul chinez a înregistrat scăderi, în timp ce acțiunile companiilor aeriene și din turism au scăzut în toată regiunea.
„Din cauza Anului Nou chinezesc, milioane de oameni vor pleca spre orașul natal din China, ceea ce face ca întreaga situație să fie incontrolabilă”, a spus Margaret Yang, analistă la CMC Markets din Singapore, referindu-se la perioada de vacanță chineză care începe vineri.
Ultima dată când OMS a declarat o urgență globală pentru sănătate a fost în 2019 pentru focarul Ebola din estul Congo care a ucis mai mult de 2.000 de oameni. De asemenea, agenția a declarat urgențe globale pentru virusul Zika – 2016, gripa porcină H1N1 din 2009 și focarele pentru poliomielită și Ebola din 2014.
Coronavirusurile sunt o familie numeroasă de virusuri care infectează de obicei animale, dar uneori pot evolua și răspândi la oameni. Printre simptomele la om se numără febra, tusea și lipsa respirației, care poate duce la pneumonie.
Autoritățile chineze spun că mulți dintre pacienții cu noua boală au intrat în contact cu piețele de fructe de mare, ceea ce sugerează că virusul se răspândește de la animale la oameni.
Pe lângă problemele de sănătate, unii experți sunt îngrijorați de consecințele economice dacă noul coronavirus evoluează într-o pandemie. SARS, care a apărut în China în 2002 și a fost identificată în 2003, a ucis aproape 800 de persoane în întreaga lume. A lovit cele mai grele orașe asiatice precum Hong Kong, Singapore, Taipei și Beijing și a declanșat o scădere severă a regiunii.
Există temeri că coronavirusul ar putea perturba călătoriile și comerțul și va duce la o creștere economică lentă, lovind greu acţiunile asiatice.
Oamenii se pot proteja de virus prin spălarea mâinilor cu apă și săpun, pentru a evita atingerea ochilor, a nasului sau a gurii și a se feri de persoanele bolnave, potrivit CDC. Multe persoane din China au achiziționat măști de față pentru a se proteja de focar.