Pentru prima data intr-un secol, pui de broasca testoasa gigant pe cale de disparitie s-au nascut in salbaticie in insulele Galapagos, au informat oameni de stiinta citati de agentia AP.
O expeditie stiintifica efectuata in anul 1970 a descoperit numai 19 broaste testoase adulte pe insula Pinzon a arhipelagului, cu o medie de varsta de 70 de ani, iar oamenii de stiinta le-au relocat pentru a incepe un program de reproducere in captivitate pe insula Santa Cruz. Programul a produs pui de broasca testoasa gigant care apoi au fost readusi pe insula Pinzon, singura pe care a fost descoperita aceasta specie.
Danny Rueda, care se ocupa de conservarea si restaurarea ecosistemelor din Galapagos, a declarat pentru Associated Press ca in decembrie 2014 au fost gasiti sase pui de broasca testoasa gigant pe insula Pinzon.
El a precizat ca in prezent 650 de broaste testoase tinere si adulte traiesc pe insula mentionata.
Rueda a mai spus ca refacerea populatiei de broaste testoase a fost ajutata de campania din 2012 de eradicare a sobolanilor care infestau de multa vreme insula Pinzon, dar si alte insule din arhipelag, acestia provenind de pe navele aflate in trecere prin zona. Sobolanii impiedicau reproducerea broastelor testoase precum si a altor specii.
„Descoperirea celor sase pui de broasca testoasa ne spune ca procesul eradicarii sobolanilor a reusit”, a spus el.
„Am inceput sa vedem ca ecosistemul a inceput sa se restabileasca pe Pinzon”, a declarat Rueda adaugand ca este vorba despre un proces de durata al carui prim pas a fost nasterea de broaste testoase in habitatul lor natural, ceea ce nu se mai intamplase de un secol.
Galapagos, un teritoriu din Oceanul Pacific apartinand statului Ecuador, la aproximativ 1000 km (620 mile) de continent, a fost declarat in 1978 Sit al Patrimoniului Mondial de catre UNESCO, datorita tinuturilor unice, animalelor marine si vegetatiei sale. Flora si fauna din acest arhipelag l-au ajutat pe celebrul naturalist britanic Charles Darwin sa se inspire in fundamentarea teoriei sale cu privire la evolutia speciilor, mai noteaza AP.
Sursa: Agerpres