Ciclul sarbatorilor de Anul Nou este un timp ritual, impartit simetric de Revelion in doua segmente: perioada dintre Craciun si miezul noptii de 31 decembrie si apoi pana la Boboteaza, in 6 ianuarie. Petrecerile din noaptea de 31 decembrie – 1 ianuarie sunt organizate din antichitate, din perioada precrestina, cand se credea ca anul vechi moare pentru a renaste celalalt. Ceremonialul pentru sarbatorirea schimbarii anului este diferit de la o tara la alta, fiecare popor avand o serie de supersititii legate de Anul Nou.
Polonia
Anul Nou este cunoscut ca "Noaptea Sfantului Vasile" ("Sylvester"). Acest nume provine din legendele despre Papa Sylvester. Se spune ca acesta a intemnitat un dragon pe nume Leviathan, despre care se presupunea ca va putea scapa numai in prima zi a anului 1000, va manca tot Pamantul si toti oamenii si va incendia cerurile. In prima zi a anului, faptul ca lumea nu s-a sfarsit, a fost considerat un motiv de bucurie si de atunci se numeste Noaptea Sfantului Vasile.
Austria
Localnicii se costumeaza pentru a sarbatori ajunul zilei de Sfantul Silvestru, amintind de intamplarea din anul 314, cand oamenii au crezut ca Papa, care se numea Silvestru, l-a capturat pe monstru Leviathan. Panica i-a cuprins pe oamenii care au crezut ca va veni sfarsitul lumii. In amintirea acelei spaime, oamenii se imbraca in costume neobisnuite.
Elvetia
Vechiul An Nou se sarbatoreste pe 13 ianuarie, dupa calendarul iulian. Si aici, oamenii ies pe strazi, costumati in spirite bune si rele.
Olanda
La trecerea in Noul An, pe strazi se ard brazii de Craciun si se lanseaza artificii, pentru a se alunga spiritele rele ale vechiului an. Ziua anului trecut (31 decembrie) este denumita "Oudejaarsdag", iar cu ocazia acesteia au loc uriase focuri de artificii. In Olanda, aceasta este singura zi in care artificiile sunt autorizate, fiind puse in vanzare cu numai trei zile inainte de Anul Nou.
Marea Britanie
De Anul Nou, la britanici prima persoana care intra in casa trebuie sa fie barbat, deoarece se spune ca aduce noroc. Primii-veniti aduc de obicei mici cadouri; daca iti intra in casa prima data o femeie, o persoana blonda sau roscata, acest lucru inseamna ghinion in anul care a inceput. De asemenea, prima persoana care trece pragul casei nu trebuie sa vina cu mana goala, ci cu mici daruri simbolice ca paine, carbune, sare, acestea fiind simboluri ale vietii.
Scotia
La scotieni, de Anul Nou ("Hogmanay") oamenii ard crengute de ienupar, ca sa alunge germenii oricaror boli. In unele sate sunt aprinse suluri de smoala, ce sunt apoi lasate sa se rostogoleasca pe strazi. Astfel, anul vechi este ars si celui nou ii este permis sa vina.
Meniul scotian traditional pentru aceasta sarbatoare consta in prajituri din aluat fraged, faina de ovaz, branza, whisky si vin, si briose negre. In noaptea de Anul Nou, scotienii formeaza o hora si canta impreuna traditionalul "Auld Lang Syne", unul dintre cele mai raspandite cantece de Anul Nou in randul englezilor.Acesta a fost publicat pentru prima data de poetul Robert Burns, in 1796, in cartea "Scots Musical Museum". Prima persoana care se trezeste dimineata obisnuieste sa duca "Het Pint", un gen de bere slaba, celor care inca mai dorm. Ei aprind focuri ca sa se descotoroseasca de vechiul an si, uneori, arunca in foc o figurina de paie reprezentand vechiul an.
Spania
La miezul noptii, simbol al dorintelor pentru fiecare din cele 12 luni ale anului urmator, la fiecare bataie a ceasului, spaniolii baga in gura cate o boaba de strugure, astfel ca toata lumea incepe anul cu gura plina de struguri. De asemenea, noaptea de Anul Nou este ocazia, pentru mirese, sa-si strecoare verigheta in cupa de sampanie si sa ciocneasca.
Portugalia
La portughezi, obiceiul cu boabele s-a pastrat, doar ca strugurii au fost inlocuiti cu smochine, fiecare dintre cele 12 fructe mancate insemnand cate o dorinta.
Rusia
Rusii obisnuiesc, dupa miezul noptii, sa deschida usile si ferestrele pentru ca noul an sa intre in casa.
Belgia
Pe 1 ianuarie, exista obiceiul de a manca "choucroute" (un fel de varza murata cu carnati) in familie, avand sub farfurie, in mana sau in buzunar, o moneda, pentru a avea bani tot anul.
Italia
In noaptea de Anul Nou, numita "Capodanno", italienii obisnuiesc sa puna pe masa mancaruri speciale, despre care se spune ca aduc bogatie si abundenta. La Napoli, Anul Nou este intampinat printr-un obicei special, care consta in a arunca pe fereastra obiecte vechi, simboluri ale anului care a trecut. Astfel, obiecte de mobilier, vase, haine etc. ajung in strada, spre nefericirea gunoierilor care trebuie sa treaca in timpul noptii pentru a face curatenie. Traditia, insa, tinde sa dispara, deoarece prezinta reale riscuri pentru trecatori.
Grecia
Ziua de Anul Nou este dedicata Sfantului Vasile, celebru pentru bunatatea sa. Copiii isi lasa incaltarile langa semineu in noaptea de Anul Nou, pentru a primi daruri de la sfantul cel bun. O mancare traditionala este "vassilopitta", o prajitura in care este pusa o moneda de argint sau de aur. Cine gaseste moneda va avea noroc in anul respectiv.
Turcia
Anul Nou este sarbatorit alaturi de prieteni si de familie. Mancarea speciala pentru acest eveniment este curcanul. Localurile sunt pline pana la refuz, iar rezervarile se fac cu mult timp inainte.
Israel
Festivalul evreiesc de Anul Nou se numeste "Rosh Hashanah". Este o perioada sacra, cand oamenii se gandesc la ceea ce au facut rau in trecut si promit ca vor fi mai buni in viitor. Data "Rosh Hashanah" variaza in fiecare an, conform calendarului evreiesc. Astfel, pentru evrei, Anul Nou soseste in primele doua zile ale lunii a saptea. S-a fixat aceasta data pentru ca fermierii sa se poata deplasa la Ierusalim inainte de sezonul ploilor. Primele 10 zile ale acestei luni sunt cele mai sfinte. La sarbatoarea de Rosh Hashanah, toata lumea trebuie sa dea socoteala in fata lui Dumnezeu pentru comportarea in timpul anului ce se incheie. Totusi, toti evreii au la dispozitie 10 zile intre Anul Nou si Ziua Judecatii, "Yom Kipur", pentru a se cai de raul pe care l-au facut. La Yom Kipur, Dumnezeu scrie soarta viitoare a tuturor, in carte. De aceea, oamenii isi trimit felicitari cu mesajul traditional "Fie sa ti se scrie un an bun"!. Ceremonii speciale au loc in sinagogi, unde se canta la shofar, un instrument special. Copiii primesc haine noi, iar masa cuprinde obligatoriu fructe si produse din faina, pentru a aminti de vremea recoltei.
SUA
Americanii cred ca fasolea cu boabe negre aduce noroc. In aceasta perioada ei obisnuiesc sa priveasca campionatele de fotbal pe ecranele gigantice instalate in Time Square, la New York. La ora 12.00 noaptea, un glob gigantic aprins cu becuri electrice este coborat pe pamant. In acel moment, multimea incepe sa strige "La multi ani!".
Australia
In ziua de Anul Nou, australienii merg la picnic pe plaja. In noaptea dintre ani se organizeaza petreceri, iar la miezul noptii se face mult zgomot, cu fluiere, claxoane de masini.
Africa de Sud
De Anul Nou se trag clopotele bisericilor si se pot auzi chiar si focuri de arma. Pentru cei din provincia Cape, primele doua zile ale anului sunt petrecute intr-o atmosfera de carnaval se canta si se dansaeza pe strazi, in sunetul tobelor, toata lumea poarta costume viu colorate.
Argentina
Membrii familiei incep cina la ora 23.00, asteptand miezul noptii. Cand ceasul bate miezul noptii se aprind artificii. Tinerii merg la petreceri de Anul Nou pana a doua zi dimineata. La 1 ianuarie, locuitorii Argentinei merg sa inoate in rauri, lacuri sau in piscine publice.
Peru
Inainte de Anul Nou, oamenii fac papusi de carpa sau din hartie creponata (munecos), care reprezinta anul ce s-a terminat. Papusile sunt expuse apoi in fata caselor pana pe 31 decembrie, la miezul noptii, cand sunt arse in strada. Exista, de asemenea, credinta conform careia daca porti o anumita culoare la 12 noaptea, aceasta ar putea aduce noroc in anumite domenii; astfel, se spune ca galbenul este semn de bani, iar rosul poate aduce noroc in dragoste. De asemenea, cel care doreste sa calatoreasca tot anul trebuie sa alerge prin cartier cu o valiza in mana, la ora 12.00 noaptea fix.
Brazilia
In toate orasele Braziliei sunt organizate petreceri, iar in Rio de Janeiro oamenii merg pe plaja sa vada focurile de artificii. Acestea dureaza cam 30 de minute, iar cei prezenti isi doresc in noul an bani, dragoste si sanatate.
Columbia
In unele orase columbiene se arde ”Anul vechi“, obicei la care participa intreaga familie. Acest obicei este prilej de distractie: din diverse materiale se face o papusa mare care reprezinta vechiul an. In interiorul papusii se pot pune si cateva artificii, ca sa fie totul mai palpitant in momentul arderii. Interiorul mai poate sa contina si alte obiecte de care se leaga diverse amintiri triste.
Mexic
Rudele stranse in jurul televizorului asteapta ca ceasul sa bata miezul noptii. Ca si in Spania, la fiecare bataie mexicanii mananca o boaba de strugure si isi pun o dorinta. Apoi cei prezenti se imbratiseaza si isi ureaza un an fericit. Femeile poarta lenjerie de culoare rosie, ca sa aiba noroc in dragoste in Noul An. Altii ies cu valizele in jurul casei, ca sa aiba parte de calatorii tot anul.
Tarile musulmane
Musulmanii au un calendar aparte, care se bazeaza pe miscarile Lunii. Calendarul musulman este format tot din 12 luni, care insumeaza doar 354 zile, spre deosebire de calendarul gregorian sau evreiesc. De aceea, Anul Nou islamic vine cu 11 zile mai repede in fiecare an. Islamistii celebreaza acest moment in liniste, fara nimic din atmosfera festiva a sarbatorilor altor popoare. Aparitia lunii noi este inregistrata in moschei si se spun rugaciuni speciale. Cea mai importanta parte a festivitatii Noului An este povestirea istoriei Zborului lui Medina.
Iran
In Iran, Anul Nou se sarbatoreste pe 21 martie. Cu cateva saptamani inainte de aceasta data, oamenii pun seminte de grau la incoltit, in vase speciale. Pana la sosirea anului nou, graul creste si aminteste de primavara si de viata noua care incepe.
China
Anul Noul chinezesc este celebrat intre 17 ianuarie si 19 februarie, cand este Luna Noua, Yuan Tan. Este sarbatorit de chinezii din intreaga lume prin procesiuni pe strada, unde sunt aprinse mii de lampioane. Chinezii cred ca spiritele rele sunt peste tot in acea perioada, asa ca aprind artificii pentru a le indeparta. Uneori, ei isi sigileaza ferestrele si usile cu hartie, pentru a nu lasa spiritele malefice sa patrunda in casa. Anul Nou este prilej pentru intalnirea membrilor familiei. In noaptea dintre ani, chinezii mananca mancaruri special preparate, preparatele fiind facute din carne de pui si de peste, despre care se spune ca aduc noroc.
Tibet
In Tibet, Anul Nou ("Losar") se sarbatoreste la sfarsitul lui ianuarie sau inceputul lui februarie, cand este luna noua. Ultimele doua zile ale vechiului an, denumite Gutor, sunt consacrate pregatirilor pentru noul an. Prima zi din Gutor este folosita pentru curatarea casei, in special a bucatariei, cea mai importanta incapere. De asemenea, hornul este curatat de funingine. A doua zi de Gutor se practica ceremonii religioase. De asemenea, in aceasta zi se fac cadouri in familie.
Japonia
Pentru japonezi, Anul Nou ("Oshogatsu") este una dintre cele mai importante sarbatori si un simbol al innoirii. In decembrie sunt organizate "petreceri de uitat anul" sau "Bonenkai", prin care oamenii lasa in urma problemele si grijile anului pe cale sa se incheie si se pregatesc pentru un nou inceput. Neintelegerile si animozitatile sunt uitate. Pe 31 decembrie, la miezul noptii, familiile merg la cel mai apropiat templu pentru a imparti saké (bautura traditionala, n.r.) si pentru a asista la cele 108 de lovituri de gong care anunta trecerea in noul an (aceasta cifra reprezinta numarul pacatelor acumulate intr-un suflet de-a lungul anului, iar loviturile de gong simbolizeaza alungarea pacatelor unul cate unul si purificarea sufletelor). Pe 1 ianuarie, copiii primesc "otoshidamas" – mici cadouri cu bani inauntru.
Thailanda
Anul Nou thailandez ("Songkran") este marcat printr-un festival care dureaza trei zile, intre 13 si 15 aprilie, dupa calendarul gregorian. In aceasta zi, thailandezii arunca apa unii pe altii. Persoanele mai tinere viziteaza rudele mai in varsta, pentru ca acest lucru sa le aduca noroc. Daca anul care a trecut a fost un an rau, anul care va veni va fi un an bun, plin de noroc.
Sri Lanka
In Aprilie, cand Soarele se misca din Casa Pestilor in Casa Berbecului, locuitorii din Sri Lanka incep sa sarbatoreasca Anul Nou. Acesta cade de obicei pe 13 sau 14 aprilie.
Vietnam
In Vietnam, Anul Nou este numit "Tet Nguyen Dan" sau mai simplu "Tet". El incepe la 21 ianuarie sau 19 februarie, in functie de an. La miezul noptii se aprind artificii cu care este intampinat Anul Nou. Apoi, familia merge la culcare, iar in zori se trezescte sa vada rasaritul. Apoi bunicii stau pe scaune in fata parintilor si le ureaza multa fericire in anul nou si viata lunga. Apoi parintii stau pe scaune in fata copiilor, dorindu-le o viata lunga. Vietnamezii cred ca un zeu sta in fiecare casa, iar in ziua de Anul Nou, se duce la cer. Acolo, el spune cat de bun sau rau a fost fiecare membru al familiei in anul care a trecut. Zeul calatoreste pe spatele unui crap, de aceea vietnamezii obisnuiesc ca de Anul Nou sa cumpere un crap viu, caruia ii dau drumul in rau.
Coreea
In prima zi a Anului Nou, de asemenea, se merge pe malul marii pentru rasaritul Soarelui. Plajele sunt pline de oameni care asteapta aparitia Soarelui, prilej sa-si puna in gand dorintele pe care le vor implinite in anul nou. Ziua de Anul Nou se numeste Sul-nal, iar in aceasta zi coreenii poarta haine traditionale, numite Han-Boks, iar mancarea traditionala de Anul Nou este Dduk-gook, un fel de supa.
India
Data de celebrare a venirii noului an este diferita, la fel ca si obiceiurile. In anumite zone, mamele pun din timpul serii mancare, flori si daruri intr-o cutie speciala pentru copiii lor, pe care ii duc a doua zi de mana la acestea. In India Centrala, steagurile portocalii impodobesc toate cladirile in ziua de Anul Nou, iar in Bengalul de Vest oamenii se impodobesc cu flori, pe care le coloreaza in rosu, roz, violet sau alb. Femeile poarta haine galbene, culoarea primaverii.
Sursa: eMM.ro, Rompres