|
Vezi VIDEO
Dorul de Craica i-a prins pe unii dintre romii mutati de primarie pe strada Electrolizei. Dupa ce autoritatile i-au instalat, cu surle si trambite, in locuintele amenajate la fostul combinat din Baia Mare, cativa dintre chiriasii birourilor s-au reintors pe campul de la marginea cartierului Vasile Alecsandri, aratand ca acolo ar fi de fapt adevarata lor casa. Romii care s-au razgandit in privinta cazarii oferite de primarie nu au indraznit sa isi ridice noi cocioabe, de frica gardienilor pusi sa monitorizeze zona, insa au gasit adapost pe la rudele si prietenii care inca mai locuiesc pe malul paraului.
Oamenii spun ca s-au facut si trocuri. Unii care “nu s-au adaptat” la viata din bloc au facut schimb de acoperis cu cei dornici sa scape de pe Craica si sa isi incerce sansele in noua comunitate de la combinat. Nemultumitii au relatat pentru eMaramures ca traiul in comun reprezinta pentru ei o problema, la fel ca regulamentul strict impus de autoritati. Altii au aratat ca tin la obiceiurile si la locul in care au trait ani de zile, chiar daca acesta inseamna sa locuiasca practic intr-un morman de gunoi, unde sobolanii sunt animale de companie.
„Aia de la Combinat s-au mutat inapoi, aici, ca nu le convine conditiile care le-au primit. Le da patrui ca la puscarie. Nu le da nimic. Le-au demolat casele de acolo, din capat, dar aici inca sunt in picioare si atunci vin oamenii inapoi aici, la rude, colegi, la familie”, a relatat unul dintre romii ramasi inca pe Craica.
„Zici ca ii in jungla acolo. Iti dai seama ca oamenii au venit iara si isi fac casele, ca de aici or trait, or mancat si aici au stat de ani de zile. Cand merg de acolo, vin incoace si isi aduc fier vechi sa aiba de dat mancare la copii”, a marturisit o alta femeie.
In zona combinatului, unde au fost cazate zeci de familii care au locuit pe Craica ideea care predomina e insa aceea ca mutarea este de bun augur. Cei mai multi romi au aratat ca sunt incantati de conditiile puse la dispozitie si in special de faptul ca au putut sa isi mute toate lucrurile in noile locuinte. De departe, cel mai mare avantaj de care oamenii sustin ca se bucura este acela ca, momentan, nu trebuie sa plateasca o chirie, singurele cheltuieli fiind cele legate de utilitati.
„Ne place! Avem tot ce ne trebuie. E curat! E bine”, a declarat una dintre femeile mutate, care tocmai isi aranja lucrurile in locuinta proaspat pusa la dispozitie.
Noile spatii primite la combinat au fost mobilate si aranjate in functie de conditiile materiale pe care le au fiecare. Cei mai instariti au decis sa ia cu ei mobila si canapele, dar si carpetele inflorate sau bibelouri. „Mi-am adus tot de pe Craica. Mi-am adus tot ce am avut si in casa acolo. Am mobila, canapea, coltarul, tot. Ce-am avut acolo am si aici! Ne-am acomodat, e bine aci!”, a explicat unul dintre romii mutati. “Amu io mobila nu am, ca mi-am pus-o acolo, pe Craica, pe foc, cand m-am mutat. Atata am, un coltar, saltele, televizor si masa asta”, a marturisit o alta femeie de pe Electrolizei.
Nemultumirile pe care romii mutati de pe Craica le au fata de cladirea fostelor birouri o reprezinta toaletele care sunt la comun, bucatariile, unde trebuie sa stea la coada pentru a-si gati, si scandalurile pe care le provoaca o parte dintre vecinii recalcitranti.
Sursa: Anca Popescu