În perioada 1-7 noiembrie 2022, se derulează o serie de activități dedicate aniversării a 30 de ani de activitate a Consiliului Județean Maramureș. „Nord Literar” – instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Maramureș a realizat o expoziție care relevă activitatea acesteia în cei aproape 20 de ani de existență.
Expoziția, vernisată marți 1 noiembrie 2022, cuprinde o parte din colecția de afișe dedicate evenimentelor organizate de instituție de-a lungul timpului, o parte din colecțiile revistei, precum și suplimentele realizate sub formă de carte.
Privind această expoziție, se poate contura practic un decupaj al literaturii ultimilor 20 de ani, cu preponderență din acest spațiu de nord, și nu numai.
„Am considerat important să venim cu o foarte succintă prezentare ilustrată a activității instituției, care are ca misiune principală promovarea valorilor culturale și literare ale Maramureșului prin intermediul unui instrument nobil precum este Revista de Cultură „Nord Literar”, dar și printr-o serie de evenimente culturale, la care au participat cei mai de seamă reprezentanți ai literaturii române.
Din mica noastră expoziție se poate lesne observa importanța și rolul unei astfel de instituții, care este practic prima revistă de cultură din Maramureș, publicație girată de Uniunea Scriitorilor din România. Acestea rezidă din numele celor care au semnat și au participat la activitățile revistei în timp.
Aici, îi putem aminti pe Nicolae Breban, Augustin Buzura, Ioan Pop, Mircea Popa, Mircea Muthu, Irina Petraș, Ion Vlad, Constantin Cubleșan, Aurel Rău, Horea Bădescu, Ana Blandiana, Ioan Groșan, Niculae Gheran, Varujan Vosganian, Cornel Ungureanu, Mihai Cimpoi, Dumitru Țepeneag, Mircea Tomuș Olimpiu Nușfelean, Doina Uricariu, Vasile Igna, Ion Simuț, Ioan Es. Pop, Ioan Mureșan, Ioan Moldovan, Ioan Pintea, Florina Ilis, Mircea Petean, Doina Cetea, Adrian Alui Gheorghe, Pavel Azap, Nichita Danilov, Adrian Popescu, Mircea Handoca, Gheorghe Vulturescu, Ioan Cristofor Filipaș, Ovidiu Pecican, Dumitru Păcurar, Ilie Sălceanu, Radu Ulmeanu, Ioan Nistor, Stan V. Cristea, Ioan Derșidan și mulți alții”, a spus Dana Buzura-Gagniuc managerul publicației.
Alăturat de primul număr al revistei, apărut în iunie 2003, a fost prezentat și cel mai proaspăt număr, ieșit de la tipar de o zi, într-o variantă grafică îmbunătățită, color, pe o hârtie de calitate superioară.
Viața unei reviste se vede în bibliotecă, în arhivă și în sufletul cititorului. Dacă în arhivă există 20 de colecții ale anilor care s-au scurs, în bibliotecă există suplimentele revistei, respectiv: Antologia ”Cuvintele Nordului”, ”Nord Literar” – o istorie în imagini a vieții culturale a Maramureșului”, ”Nord Literar – 10 ani de apariție”, ”Ion Pop – cetățean de onoare al Județului Maramureș”, ”Nord Literar – indici bibliografici”, ”Ioan Alexandru și Maramureșul – Colocviile de la Rohia”.
Iar în sufletul cititorilor revistei, ai beneficiarilor actului și gestului cultural al acestei instituții avem convingerea că vor rămâne o fărâmă de inspirație, de bucurie a lecturii, de cultivare a sentimentelor nobile, de lustruire a gândului.
Expoziția este deschisă pe toată perioada dedicată aniversării celor 30 de ani de activitate a Consiliului Județean Maramureș în holul Palatului Administrativ Baia Mare.