Titluri principale din Glasul Maramuresului – 8 februarie 2008
- Politistii orasului Targu Lapus nu au benzina pentru patrulari
- Maramedica – targ de echipamente si produse medicale in Baia Mare
- Vital Baia Mare preschimba contractele cu abonatii apa-canal
- Mitropolitul IPS Bartolomeu Anania propune ca toti ateii sa fie notati cu 5
- Elevii sunt surmenati de orele de matematica si romana
Alte stiri din Glasul:
Toate farmaciile elibereaza medicamente gratuite si compensate
La inceputul acestei luni, Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Maramures a alocat celor 94 de farmacii din judet, aflate in relatie contractuala cu CAS Maramures, 4.677.497 lei. Suma este cu 977.497 lei mai mare decat cea alocata in luna ianuarie. Presedintele CAS Maramures, ec. Marinel Zoicas, a spus ca „in prezent, toate unitatile farmaceutice onoreaza retete in regim compensat si gratuit”. (Doina Ferent)
Proprietarii autovehiculelor cu o vechime mai mare sau egala cu 12 ani vor putea beneficia de o prima de 17.000 lei
Tractoarele vechi vor fi scoase din uz
In luna ianuarie, in Monitorul Oficial, a fost publicata Legea 10, ce vine in sprijinul producatorilor agricoli, prin instituirea Programului de stimulare a innoirii Parcului national de tractoare. Obiectivul acestei legi urmareste diminuarea poluarii prin scoaterea din uz a tractoarelor vechi, cu perioada de exploatare depasita, precum si cresterea productivitatii activitatii din agricultura. Tractoarele considerate a fi uzate trebuie sa aiba o vechime mai mare sau egala cu 12 ani de la data fabricatiei si sa contina urmatoarele componente: motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, sasiu, echipamente electronice de gestionare a functiilor vehiculului si dispozitivul catalizator, daca acestea au fost prevazute din fabricatie. Poate beneficia de o prima in cuantum de 17.000 lei orice proprietar sau mostenitor al unui tractor uzat care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii: s-a inscris la un producator validat pentru achizitionarea unui tractor nou, a predat tractorul uzat spre casare unui operator economic autorizat conform prevederilor legale sa desfasoare activitati de colectare a vehiculelor scoase din uz, obtinand un certificat de distrugere, a radiat tractorul uzat si a achizitionat un tractor nou de la producatorul validat la care s-a inscris. (Gabriela Marian)
Putinele solicitari venite din partea baimarenilor pentru acest serviciu fac din hornarit o meserie pe cale de disparitie
Cosari sub cenusa… vremii
La nivelul municipiului Baia Mare, trei hornari se ocupa de curatarea miilor de cosuri de fum. Cu toate ca acest serviciu este de mare utilitate, multi dintre baimareni il refuza. Din pacate, aceasta meserie e pe cale de disparitie. Cei trei hornari activeaza in cadrul Serviciul Public Ambient Urban (SPAU) din cadrul Primariei si bat din poarta in poarta pentru a duce meseria mai departe. Cu toate ca acest serviciu este o necesitate pentru toti baimarenii, putini respecta acest lucru. Doar in cateva zone ale judetului se mai gasesc doritori care cheama hornarii din cand in cand. In total, la nivelul municipiului Baia Mare sunt peste 5.000 de cosuri, insa putine dintre ele sunt curatate periodic. Doar 10% dintre baimareni solicita serviciul de coserit. (Lavinia Sabaciag)
Consilierii judeteni PD-L si-au fixat prioritatile
Podul de peste Tisa – o problema care nu sufera amanare
Consiliul Judetean, ca entitate si apoi ca forta administrativa si politica, are in vizor rezolvarea unor probleme de importanta sociala cu care se confrunta maramuresenii. Una dintre acestea este legata de Podul care face legatura intre Sighetu Marmatiei si Ucraina. Pentru a vedea cum privesc consilierii judeteni o astfel de situatie, Marian Ilea a adresat cateva intrebari consilierului judetean (PD-L) Cristian Corin Chereches.
Acesta crede ca rezolvarea problemei e de mare importanta pentru maramureseni. ”Exista, in ceea ce numim metaforic „Maramuresul istoric”, un orizont de asteptare inspre o legatura puternica intre Sighetu Marmatiei si Ucraina, atat de factura umana, zona fiind locuita de sute de ani, de romani si ucraineni care au legaturi stranse intre ei, cat si de factura comerciala si, pana la urma, de o dezvoltare economica pe cat de coerenta, pe-atat de avantajoasa pentru maramureseni.” (G.M.)
Sursa: I.O.