Premierul conservator al Ungariei, Viktor Orban, a postat o serie de fotografii cu simboluri ale asa-numitului „Tinut Secuiesc” si „Ungariei mari”, dupa ce a participat sambata la Universitatea de Vara „Tusványos” de la Baile Tusnad.
Viktor Orban a postat pe propria pagina de Facebook o serie de fotografii facute in zona in care s-a desfasurat Universitatea de Vara „Tusványos” de la Baile Tusnad.
Printre imaginile difuzate de Viktor Orban din zona vizitata sunt unele cu insigne metalice si de lemn ale „Ungariei mari” si ale asa-numitului „Tinut Secuiesc”.
Viktor Orbán a declarat sambata, la Universitatea de Vara „Tusványos” de la Baile Tusnad, ca, inainte de anul 2012, relatia dintre Romania si Ungaria se baza pe „principii pragmatice si de incredere” si ca nimeni nu intelege motivele acestei schimbari.
„Pana in 2012 si chiar si in 2012, eu cred ca relatia dintre Romania si Ungaria s-a bazat pe niste principii foarte bune, pragmatice si de incredere. Din pacate, in 2012 s-a schimbat situatia. Eu nu imi aduc aminte ca politicienii sa fi jignit Ungaria de atatea ori vreodata in istorie de cate ori s-a intamplat acest lucru dupa 2012. Noi nu nu ne-am revansat si nici nu ne revansam, pentru ca suntem interesati de o relatie buna, eficienta, cu Romania, dar problema este ca nimeni nu intelege ce se intampla. Adica, de ce nu se intampla absout nimic?”, a spus Viktor Orbán.
Premierul Ungariei s-a declarat intelegator fata de schimbarile politice care s-au petrecut in Romania in ultimii trei ani si a exprimat speranta ca, dupa „rearanjarea peisajului politic din Romania”, relatia dintre cele doua tari sa nu mai fie „incarcata” cu lucrurile care au marcat-o dupa 2012.
„Aveti un nou presedinte, am inteles acest lucru, si ca se intampla tot felul de lucruri, ca se transforma peisajul politic in Romania, cu tunete si fulgere. Am inteles acest lucru, dar speram ca, dupa aceste schimbari politice, dupa rearanjarea peisajului politic din Romania, n-o sa mai fie incarcata relatia dintre Ungaria si Romania cu acele lucruri care au incarcat-o dupa 2012”, a afirmat Orbán, exprimand dorinta „revenirii” la o relatie „normala”, intrucat aceasta este importanta atat pentru romani, cat si pentru maghiari.
„Nu stiu daca se va intampla acest lucru, daca exista, totusi, o dorinta foarte clara de partea romana, de partea celor care fac politica externa a Romaniei, sa se revina la relatia normala, eficienta care a existat pana in 2012. Noi nu stim daca politicenii romani, daca cei responsabili pentru a face aceasta politica externa vor sa reluam relatia. Pentru ca noi, Ungaria, spunem ca aceasta relatie nu ar fi trebuit sa se strice dupa 2012, pentru ca aceasta relatie este importanta pentru Romania, pentru Ungaria deopotriva, pentru comunitatea maghiarilor din Romania, pentru maghiarii din Ungaria si pentru romani. Deci, eu cred ca trebuie, bunul simt indica fapul ca trebuie sa ne reintoarcem la o relatie eficienta intre Romania si Ungaria”, a spus premierul Orbán Viktor.
MAE: Promovarea de catre Viktor Orban a simbolurilor revizioniste este complet inacceptabila
Promovarea de catre premierul ungar, Viktor Orban, a simbolurilor Ungariei Mari si ale Tinutului Secuiesc, la doar o zi dupa ce s-a pronuntat pentru „relatii eficiente” romano-ungare, este complet inacceptabila, precizeaza MAE.
„Din pacate, la numai o zi dupa ce a facut apel la pragmatism si s-a pronuntat in favoarea unei relatii eficiente romano-ungare, premierul ungar V. Orban a ales sa posteze pe contul sau de Facebook imagini incluzand simboluri ale Ungariei Mari si ale Tinutului Secuiesc”, se arata intr-o reactie a MAE, postata tot pe Facebook.
MAE mai precizeaza ca „promovarea, personal de catre premierul ungar, a acestor simboluri revizioniste, complet inacceptabile si contrare spiritului Tratatului de intelegere, cooperare si buna vecinatate dintre Romania si Republica Ungara din 1996, Declaratiei privind cooperarea si parteneriatul strategic romano-ungar pentru Europa in secolul XXI din 2002 si ordinii constitutionale din Romania”.
Mai mult, ministerul roman la Afacerilor Externe mai spune ca o astfel de atitudine „nu contribuie nicidecum la eficientizarea relatiei romano-ungare sau la restabilirea unui climat de incredere, asa cum isi propunea, cu numai o zi in urma, premierul ungar”
„Atata vreme cat partea ungara nu dovedeste neindoielnic ca este dispusa sa respecte parametrii politico-juridici definiti de comun acord de Romania si Ungaria in documentele sus-mentionate, relatia bilaterala nu va putea deveni cu adevarat echilibrata si construita pe incredere reciproca. Romania – in ce o priveste – este deschisa si doreste ca dialogul bilateral sa se dezvolte, insa in stricta conformitate cu acesti parametri, in beneficiul cetatenilor celor doua tari, ca state membre ale UE si Aliati in NATO”, conchide MAE.
Sursa: Mediafax