Sedinta Curtii Constitutionale pentru analiza proiectului de revizuire a Constitutiei s-a incheiat, astazi, 16 februarie, judecatorii Curtii gasind 25 de elemente de neconstitutionalitate, potrivit unor surse din cadrul institutiei.
Judecatorii au dat deja votul in legatura cu decizia Curtii, urmand sa fie redactata minuta care va fi transmisa spre publicare in Monitorul Oficial. Curtea Constitutionala a inceput vineri dezbaterea proiectului de modificare a Constitutiei.
La finalul reuniunii de sambata, 15 februarie, presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, declara ca fusesera analizate primele 102 articole, el precizand ca au fost gasite elemente de neconstitutionalitate la aproximativ 10 articole.
„Pana aici (la articolul 102 – n.r.) au fost articole care au fost gasite in contradictie cu articolul 152, alineatul 2 din Constitutie, care nu pot fi revizuite, pentru ca incalca sau afecteaza drepturile fundamentale”, a spus Zegrean.
Articolul 152 al Constitutiei, referitor la „limitele revizuirii”, stabileste, la alineatul 2, ca „nicio revizuire nu poate fi facuta daca are ca rezultat suprimarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale cetatenilor sau a garantiilor acestora”.
Presedintele Curtii Constitutionale a mai aratat ca au fost articole analizate pentru care judecatorii Curtii au facut recomandari de rescriere, de recorelare a textelor si de inlocuire a unor expresii din texte.
Intrebat despre alineatul din proiectul de revizuire a Constitutie care prevede ca un parlamentar sa-si piarda mandatul daca demisioneaza din partidul din partea caruia a fost ales si care ar fi neconstitutional, Augustin Zegrean a declarat ca actuala Constitutie prevede ca mandatul imperativ este nul. „Nu au modificat si acest articol, deci consecinta, concluzia o trageti dumneavoastra”, a spus Zegrean.
Potrivit unor surse din CC, la modificarile de la articolele 3 (Teritoriul), 23 (Libertatea individuala) si 28 (Secretul corespondentei) ar exista probleme de neconstitutionalitate, in urma analizei judecatorilor Curtii Constitutionale.
In plus, articolul care prevede ca presedintele nu poate refuza numirile de ministri din partea premierului va cuprinde recomandarile judecatorilor Curtii Constitutionale, intrucat exista o lege care stipuleaza foarte clar in ce conditii o persoana nu poate fi numita ministru, au mentionat aceleasi surse.
Sursa: Mediafax