Vezi VIDEO
Localnicii din Culcea au ajuns la capatul rabdarii. De mai bine de 13 ani, pasunile si padurile acestora sunt cuprinse intr-un composesorat si desi ar fi trebuit ca aceasta forma de organizare sa le aduca foloase, taranii reclama faptul ca nu au avut niciun beneficiu pentru utilizarea terenurilor. In plus, cand culcenii si-au cerut terenurile inapoi pentru a le folosi, conducerea composesoratcoului a amanat la nesfarsit luarea unei decizii. In opinia presedintelui composesoratului, toata situatia e creata de neintelegerile dintre membri.
Terenurile aflate in composesoratul Culcea insumeaza peste 100 de hectare de padure si 80 de hectare de pasune, dupa cum arata localnicii comunei. Problema semnalata de acestia porneste de la faptul ca desi ar fi trebuit sa primeasca bani sau lemne de pe urma terenurilor pe care le detin in composesorat, nimeni nu le-a dat nimic, iar pamantul a ramas de izbeliste.
„Terenurile sunt in composesorat, ale noastre, ale mai multora, suntem multi si nu stiu oamenii ce sa faca. Am cerut lemne sa ne dea, cum s-au dat candva, dar spune ca nu-i stapan de stat in padure. Atunci sa puna jos odata, sa lasam pe altii tineri, nu putem asa. Pasunea asta, amu-i bine in halul asta in care se vede aici?!”, se intreaba unul dintre localnici, Ioan Bucse.
Localnicii din Culcea spun ca s-au saturat sa tot astepte si, in conditiile date, vor doar sa isi primeasca terenurile inapoi, ca sa le poata folosi pe cont propriu. Pentru a se putea lua o decizie in acest sens, ar trebui convocata o Adunare Generala.
”Suntem urmasi ai membrilor composesori ai composesoratului Culcea, care are in suprafata 102 hectare de padure si 80 de hectare de pasune, care sunt, dupa parerea mea, gestionate foarte prost. Consideram ca se face un abuz cras, singurul motiv pentru care noi solicitam o Adunare Generala Extraordinara este sa intram in drepturile uzufructului mostenirii de la parinti”, explica unul dintre localnici, Dinu Breban.
De cativa ani incoace, culcenii cer raspicat reuniunea conducerii composesoratului, insa acest lucru este amanat constant. Proprietarii terenurilor sunt satui de aceasta situatie si vor chiar schimbarea presedintelui composesoratului, pentru o mai buna gestiune a hectarelor de pamant.
„Cei care au terenuri, de 13 ani nu le-a dat nimic. Tot asa amana, ca o sa facem, urma sa facem sedinta primavara si toamna, mai are luna asta, dar nu stiu daca se va face, ca tot spun ca se va face, dar numai nu se face. Sedinta nu s-a mai facut cam din 2007, cam asa ceva, dar nici atunci nu s-a ales nimic de sedinta aia. Daca ii capabil sa ii faca datoria, sa ramana, daca nu ii capabil, sa puna alti oameni cu cap si cu ce trebuie”, arata Vasile Banu, consilier in Culcea.
De cealalta parte a baricadei, presedintele composesoratului, Vasile Vartolomei, sustine ca exista cativa membri care detin cele mai mari suprafete de teren si care nu sunt de acord cu plata in bani sau lemne a tuturor membrilor. In ceea ce priveste adunarea membrilor, aceasta ar trebui convocata tot de catre acestia, dar ei nu pot fi de gasit.
„Am facut o cerere la Ocolul Silvic si a venit si s-au marcat 282 de metri cubi de lemn si am stat patru zile in padure, ca sa le dam la fiecare, si la cel care are 5 ari, macar sa le dam un cubic de lemn. Dar tot membrii din composesorat au facut o cerere la regiune la Satu Mare si au venit, i-au chemat afara pe cei de la Ocolul Silvic din Somcuta si le-au cerut sa demarce tot”, spune presedintele composesoratului Culcea, Vasile Vartolomei.
Acesta sustine ca toti banii stransi in acesti ani, care ar fi trebuit platiti oamenilor, se afla intr-un depozit bancar. Din aceste sume se face plata pentru toate serviciile de intretinere a terenurilor, insa banii ramasi nu le revin proprietarilor.
Localnicii care detin terenuri in composesorat spun ca s-au saturat de situatie si ca de aceasta data sunt hotarati sa mearga pana in instanta pentru a-si apara drepturile.
Sursa: Gabriela Kuhajda