Un sir de proteste se inregistreaza in comuna maramureseana Viseu de Jos de o saptamana neintrerupta, motivul fiind un depozit de gunoi amplasat mult prea aproape de casele oamenilor, de albia raului Viseu. Localnicii se tem ca s-ar putea imbolnavi si cer autoritatilor sa intervina inainte ca lucrurile sa degenereze.
Vezi VIDEO
Peste 100 de localnici din Viseu de Jos au protestat impotriva construirii unei linii tehnologice de sortare si compactare a gunoiului reciclabil in localitatea lor. Oamenii au declarat ca au fost mintiti de catre autoritati si ca nu li s-a cerut acordul pentru construirea depozitului.
”Nu vrem sa ne omoram copiii, sa umblam cu ei prin spitale”, a spus un localnic, iar un altul a aratat ca nimanui nu i-ar conveni sa vada pe geam un morman de gunoaie. In plus, protestatarii, au aratat ca au fost amenintati. O viseuanca a declarat ca ”ne-au spus ca o sa puna mascatii pe noi daca nu ne linistim”.
Pe de alta parte, investitorul, care a cumparat terenul si a intocmit un proiect in valoare de peste 1 milion de euro, are toate autorizatiile la zi si nu intelege de ce oamenii se impotrivesc unui demers ecologic, care respecta toate standardele de mediu ale UE. Potrivit declaratiilor publice ale primarului din Viseu de Jos, Vasile Maris, societatea a achizitionat un teren in zona cunoscuta sub numele Zavoi, iar aici doreate sa ridice o hala de productie in care sa fie selectate deseurile reciclabile. El a aratat ca nu se va lucra cu gunoi menajer, ci doar cu sticla, metal, lemn, plastic.
Firma care vrea sa faca linia tehnologica de sortare si compactare a gunoiului reciclabil este din localitatea vecina, Viseu de Sus, dar se pare ca nu are toate actele in regula. Potrivit unor informatii aceasta ar fi obtinut un acord de la Consiliul Judetean Maramures si chiar de la administratia Parcului Natural ”Muntii Maramuresului”, pentru ca terenul se afla in zona protejata, potrivit altora avizele detinute de companie nu ar fi definitive.
Viceprimarul din Viseu de Jos, Gavrila Simon, a declarat ca a cerut clarificari. El a aratat ca a solicitat autoritatilor judetene si celorlalti factori de decizie acte si lamuriri, aratand ca pentru aceasta investitie trebuie un studiu de impact de la mediu, un aviz de la Apele Romane, pentru ca terenul pe care ar urma sa fie amplasata hala este in zona inundabila, iar de la Registrul Agricol a cerut sa afle daca terenul a fost scos sau nu din circuitul agricol.
Sursa: M.M.
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult