Vezi VIDEO
Ministerul Sanatatii va organiza, pe 23 noiembrie, concursul de intrare in rezidentiat pe post si rezidentiat pe loc, in domeniile medicina, medicina dentara si farmacie. Concursul se va desfasura in centrele universitare Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara si va consta intr-un test cu 200 de intrebari grila, pe durata a patru ore.
Spitalele din Maramures scot la concurs 26 de posturi la specializari precum farmacie, anestezie si terapie intensiva, endocrinologie, epidemiologie, gastroenterologie, medicina de familie, medicina de urgenta si de laborator, medicina interna, neonatologie, oftalmologie sau pediatrie. Printre unitatile sanitare care au nevoie de medici rezidenti se numara Spitalul Judetean de Urgenta “Dr. Constantin Opris” Baia Mare, Spitalul de Recuperare Borsa, Spitalul Municipal Sighetu Marmatiei, Spitalul Orasenesc Viseu de Sus si Serviciul de Ambulanta Maramures.
“Numarul total de posturi care au fost scoase la concurs pentru ocupare prin rezidentiat, in judetul Maramures, este de 26 si avem depuse un numar de 29 de dosare. Concursul are loc la nivel national, unde pe componenta de medicina exista 2.666 de posturi scoase la concurs, pentru medicina dentara 316 si pe componenta de farmacie 113 posturi. Specialitatile pentru care se aplica sunt in primul rand cele deficitare, la nivelul judetului Maramures, pornind de la posturile de anestezie si terapie intensiva, pana la endocrinologie, gastroenterologie, pneumologie si pediatrie”, a declarat directorul Directiei de Sanatate Publica Maramures, dr. Rares Pop.
Criza de medici din Maramures nu isi va gasi rezolvarea cu ajutorul acestui concurs pentru ca, spun oficialii DSP, dupa rezidentiat majoritatea medicilor refuza sa se prezinte la posturile pentru care au candidat. Odata ajunsi medici specialisti, tinerii aleg fie sa plece intr-unul dintre statele Uniunii Europene, fie se indreapta spre un centru universitar din tara, astfel ca deficitul de cadre medicale se perpetueaza de la un an la altul.
“Avand in vedere ca sunt posturi scoase la concurs de catre spitalele din judet, noi am fi foarte incantati daca acestea vor ramane ocupate si la finalul rezidentiatului, iar medicii se vor prezenta la munca pe postul pentru care au candidat. Din nefericire, avem experienta anilor trecuti, in care acesti medici termina rezidentiatul dar nu mai vin la posturi si de aici rezulta si acest deficit pe anumite specialitati si ramuri, atat medicale, cat si chirurgicale”, a explicat Rares Pop.
Anul acesta, la concursul de Rezidentiat s-au inscris peste 5.600 de absolventi ai universitatilor de Medicina si Farmacie. Cei mai multi, circa 4.100, vor candida pentru locurile si posturile scoase la concurs in domeniul medicina, un numar de 1.118 au optat pentru locurile si posturile din domeniul medicina dentara, iar restul vor sustine examenul pentru domeniul farmacie.
Sursa: Tania Purcaru