Vezi VIDEO
In Maramures, proiectul construirii a 17 crese, cu finantare din bugetul Ministerului Dezvoltarii, a intrat in impas. Autoritatile locale nu stiu nimic despre data demararii lucrarilor, desi de la anuntarea licitatiei a trecut aproape un an, si nici despre strategia adoptata de minister, care s-a protejat de o eventuala lipsa de fonduri prin prelungirea termenului de finalizare a acestor unitati pana peste… sapte ani! In aceste conditii, sigura cale de rezolvare a crizei de locuri in cresele din judet raman investitiile din bugetele locale.
Criza de locuri in cresele din Maramures ar putea fi partial solutionata chiar din acest an, crede, optimista, sefa invatamantului judetean, prin constructia a 17 crese. Licitatia acestui proiect a fost lansata inca din vara anului trecut de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, suma anuntata in acest sens depasind 16,5 milioane de lei.
„Prin programul Ministerului Dezvoltarii se vor construi crese, chiar si in mediul rural. In Baia Mare, in proiectul respectiv, avem trei crese. A fost licitatia pentru proiectare – vor fi proiecte-tip -, primariile au pus la dispozitie terenul si cred ca va incepe finantarea si constructia creselor chiar in acest an”, a declarat Mariana Pop, inspector general al Inspectoratului Scolar Judetean Maramures.
Desi proiectul a stabilit constructia creselor in 11 orase din judet (Baia Mare – trei crese cu cate trei grupe; Viseu de Sus, Somcuta Mare, Ulmeni si Tautii Magheraus – cate o cresa cu trei grupe; Baia Sprie si Dragomiresti – cate o cresa cu doua grupe; Borsa – trei crese cu cate o grupa; Salistea de Sus – doua crese cu cate o grupa; Sighetu Marmatiei si Seini – cate o cresa cu o grupa) si in comuna Campulung la Tisa (o cresa cu doua grupe), primarii maramureseni sunt sceptici ca acesta se va mai implementa. Ei spun ca, desi au pus la dispozitia autoritatilor centrale imobilele care ar urma amenajate, n-au mai primit niciun raspuns.
„La aceasta ora, nu exista cresa in Viseu de Sus. A fost o cresa in incinta spitalului, care s-a desfiintat in urma cu vreo 15 ani. Acum, acele spatii sunt inchiriate, insa pot fi puse fara nicio problema la dispozitie. De altfel, asa am si facut. Prin hotarare de Consiliu Local, am pus la dispozitie vechea cresa si terenul aferent solicitat, vreo 20 de ari, dar nu am primit niciun raspuns”, a mentionat primarul orasului Viseu de Sus, Vasile Ciolpan.
Nici in Ulmeni nu exista nicio cresa, dar programul prevede construirea uneia cu trei grupe, in fostul internat al liceului din localitate.
„Oamenii de aici resimt lipsa unei crese, pentru ca nu au unde sa isi duca copii pana la varsta la care sunt acceptati la gradinita. Am repartizat o cladire in centrul orasului, am facut dosarul solicitat de Ministerul Dezvoltarii, l-am transmis, dar la ora aceasta nu am informatii cu privire la stadiul in care se gaseste proiectul”, a declarat primarul orasului Ulmeni, Lucian Morar.
Conform proiectului, infrastructura prescolara din judet ar creste cu 34 de grupe. In acest moment, in cresele din judet sunt disponibile aproximativ 300 de locuri, 180 in Baia Mare si 110 in Sighetu Marmatiei, adica de peste zece ori mai putine decat numarul necesar.
Dupa strategia folosita si in alte mari proiecte de finantare, Ministerul Dezvoltarii s-a protejat de o eventuala lipsa de fonduri si a impins durata contractelor pana in… 31 decembrie 2019. Prin urmare, sigura cale de crestere a numarului de locuri in cresele din judet ramane tot investitiile din bugetele locale. Numai ca, in conditiile „bugetelor de criza”, e greu de crezut ca autoritatile locale vor gasi resurse financiare pentru rezolvarea acestei probleme.
In municipiul resedinta de judet, anul trecut au fost alocate sume substantiale in acest sens.
„Pana anul trecut, primaria nu s-a gandit la aceasta problema. Pentru ca de la Revolutie si pana acum puteau sa aloce sume pentru reabilitarea creselor sau sa construiasca crese, dar acest lucru nu s-a intamplat. Pana anul trecut, nu era nicio cresa functionala, va spun in cunostinta de cauza”, a precizat Mariana Pop, inspector general Inspectoratul Scolar Maramures, care este si consilier municipal.
Pana in anii ’90, in Baia Mare existau 11 crese. Acum mai sunt doar patru, insa in una singura, cea pe de strada Vasile Alecsandri, s-a investit substantial, fiind adusa la standarde de calitate impuse de normele europene. In acest an, Consiliul Local Baia Mare a aprobat finantarea pentru reabilitarea altei crese, cea de pe strada Gheorghe Bilascu, insa deficitul de locuri in cresele din oras este departe de a fi rezolvat.
Sursa: Catalin Vischi