Medicii prietenosi au un impact negativ asupra sanatatii pacientilor, au avertizat cercetatorii care au realizat un studiu potrivit caruia doua treimi dintre doctorii tineri au probleme in a fi sinceri cu pacientii pe care ii plac. Incalcarea granitelor dintre relatiile sociale si cele profesionale influenteaza nivelul de ingrijire oferit si ii impiedica pe pacienti sa fie sinceri referitor la efectele secundare importante ale tratamentelor, informeaza dailymail.co.uk.
Astfel, medicii ar trebui sa se abtina sa isi adauge pacientii ca prieteni pe Facebook, ar trebui sa nu-i imbratiseze si sa nu le permite sa li se adreseze cu prenumele, au avertizat organizatiile de reglementare in medicina din Marea Britanie. Decizia vine in urma unui studiu efectuat asupra a 338 de oncologi cu varsta sub 40 de ani, publicat in revista The Lancet Oncology, potrivit caruia 59% dintre medicii participanti considera dificila comunicarea vestilor rele pacientilor pe care ii plac.
Totodata, 60% dintre subiectii implicati in studiu au fost de parere ca, daca medicii devin apropiati de pacienti, aceasta relatie ii poate impiedica sa ia decizii obiective cu privire la ingrijirea respectivului pacient.
Cercetatorii spun ca medicii care au intrat in aceasta profesie in era digitala sunt cei mai predispusi la a incalca linia de separatie dintre viata profesionala si relatia sociala cu pacientii, ceea ce poate avea repercusiuni asupra pacientului, acesta schimbandu-si comportamentul.
Pacientii care au o relatie apropiata cu medicii se pot simti intimidati atunci cand trebuie sa se planga de starea lor de sanatate sau pot sa nu dea toate informatiile necesare sau corecte despre efectele secundare ale terapiilor la care sunt supusi.
Sursa: Mediafax