Au ramas doar cateva ore pana la deschiderea urnelor la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008. Alegatorii din Maramures vor trebui sa desemneze prin vot 7 deputati si 3 senatori. Pentru candidati emotiile sunt mari, mai ales ca alegerile din acest an se desfasoara in premiera dupa un alt sistem de vot, uninominal.
Nimeni nu stie foarte sigur cum vor vota romanii, daca vor tine cont de oamenii de pe listele electorale sau vor pune stampila fara ezitare, ca si pana acum, pe insemnele partidelor. Felul in care s-au intocmit listele de candidati si comportamentul din campania electorala tradeaza, cu mici exceptii, increderea totala a politicienilor in propriul electorat indiferent de echipele scoase la bataie de ei si contracandidati.
Ar fi normal si foarte posibil sa apara surprize in acest sens, dar votul politic (stampila pusa pe sigla unui partid) ramane cu siguranta un barometru important pentru estimarea si apoi analizarea rezultatelor la alegerile de duminica indiferent cat de asemanatoare sau diferite vor fi acestea.
Ziarul electronic eMaramures.ro va propune o ierarhie a principalilor candidati la alegerile parlamentare din 30 noiembrie, pe colegii uninominale, in functie de rezultatele obtinute de partidele din care fac parte la alegerile locale din 1 iunie 2008.
Aceste date NU se refera la votulul uninominal de duminica, ci doar ne arata care partid ar castiga actualele alegeri parlamentare in fiecare colegiu daca electoratul din Maramures si-a pastrat optiunea de vot politic exprimata la alegerea consilierilor judeteni in primavara.
Cititorii pot da un pronostic electoral:
Pornind de la aceste date sau pe baza informatiilor proprii, fiecare cititor poate formula pana duminica seara, la ora 21.00, un pronostic electoral pentru un anumit colegiu din Maramures sau pentru toata circumscriptia. Sa vedem cine se apropie cel mai mult de rezultatul final al alegerilor din 30 noiembrie 2008 la nivelul judetului.
Ne aflam la finalul campaniei electorale si fiecare candidat isi face un bilant provizoriu. Un ochi rade, altul plange, mai ales in cazul celor care au cheltuit sume impresionante in cele 30 de zile. Greu de spus ce va urma, mai ales ca de aceasta data liderii politici locali au in fata un mecanism electoral nou, despre care nu pre stiu cum va functiona.
Intr-un mod foarte pe scurt, votul uninominal insemna ca partidele nu mai au dreptul sa se prezinte in fata alegatorilor cu o lista kilometrica de candidati pusi in ordinea intereselor proprii, ci sunt obligate ca in fiecare colegiu sa desemneze un singur candidat, pe care il considera cel mai bun.
Orice candidat care obtine 50+1 (51%) din voturile valabil exprimate, castiga din start acel colegiu. Din informatiile noastre de pana acum, niciun candidat din Maramures nu va reusi sa obtina aceasta performanta.
In a doua etapa, in functie de suma voturilor obtinute de toti candidatii unui partid, Biroul Electoral Judetean (BEJ) va atribui un numar intreg de mandate tuturor partidelor care au trecut pragul electoral dupa centralizarea datelor de catre Biroul Electoral Central (BEC). Aceste ”mandate intregi” vor reveni candidatilor cel mai bine plasati, iar resturile (voturile insuficiente pentru a forma un mandat intreg) vor fi raportate la Biroul Electoral Central, unde vor intra in oala comuna la nivel national.
Cui revin mandatele intregi castigate pe plan local de partide? BEJ intocmeste o lista nominala cu toti candidatii din judet, indiferent de partidul din care fac parte, ordonata ierarhic in functie de numarul de voturi ale fiecaruia dupa care se face strigarea: Care dintre candidatii din Maramures a obtinut cele mai multe voturi? – X de la partidul Y. Are dreptul partidul Y la un mandat intreg? Da. Atunci candidatul X de la partidul Y obtine mandatul pentru acel colegiu? Si tot asa pana se epuizeaza mandatele intregi din judet (probabil 1 din cele 3 de senatori si 4 din cele 7 de deputati). Celelalte mandate vor fi distribuite de BEC dupa ce se centralizeaza toate „resturile”, tot pe baza unei liste ordonate ierarhic, dar pe care vor figura toti candidatii partidelor parlamentare, indiferent de judet. De aceea, teoretic, este posibil ca o filiala a partidului care are un singur candidat cu rezultate foarte bune sa primeasca un mandat chiar daca la nivel de judet a avut un scor mult mai slab ca alte organizatii (fiecare partid e obligat sa acorde mandatele la care are dreptul candidatilor care au obtinut cele mai bune rezultate).
La repartizarea mandatelor intervine insa una dintre cele mai mari probleme care poate conduce la denaturarea vointei alegatorilor dintr-un anumit colegiu. In multe situatii se vor intalni in acelasi colegiu cei mai buni doi candidati de la partide diferite. Candidatul de la partidul x, care are cu cateva voturi in plus va lua colegiul, in vreme ce contracandidatul, chiar daca a fost cel mai bun din partidul sau la nivel de judet si si-a castigat dreptul la un mandat, nu va primi nimic deoarece colegiul „este ocupat”. In consecinta, va fi nevoit sa isi „doneze” mandatul urmatorului coleg, poate aflat la mare distanta in preferintele electoratului.
Pentru liderii de partid aceasta ”scapare” a legii este mana cereasca, permitandu-le jocuri politice de culise, pe interese, la intocmirea listelor electorale.
O alta fisura legislativa care probabil va fi exploatata de partide pentru a-si urmari interesele independent de vointa alegatorilor va fi rocada intre candidati. Conform legii, pentru orice mandat deja atribuit, daca ramane vacant dupa repartizare, autoritatile sunt obligate sa organizeze alte alegeri in acel colegiu. Nu se spune insa ce se intampla daca imediat dupa vot, o persoana care a candidat doar de forma pentru a aduce mai multe voturi partidului refuza sub diferite pretexte sa ia mandatul in favoarea urmatorului de pe lista, mai putin agreat de alegatori.
In ciuda acestor imperfectiuni, sistemul de vot uninominal este fara indoiala mai bun decat votul la gramada pe liste. Dupa cum am explicat foarte simplist mai sus, exista mecanisme precise prin care, de regula, cei mai buni candidati sunt impinsi in fata. Partidele nu mai pot vinde de-a dreptul o pozitie pe lista pentru simplul fapt ca nu mai pot oferi niciunui candidat garantii de reusita. E nevoie de candidati puternici, locomotive care sa se autopropulseze si nu sa astepte sa le impinga partidul. Unele colegii sunt mai bune, altele mai slabe pentru un partid, situatii calculate cu buna stiinta, dar algoritmul uninominal are prea multe variabile ca sa mai permita tratarea unui mandat de deputat sau senator ca pe o marfa oarecare scoasa la piata din 4 in 4 ani.
Teoretic, alegerile din 30 noiembrie 2008 trebuie sa aduca aceasta schimbare, iar prezenta la vot e cea mai buna arma pentru a impune partidelor regulile dupa care sa joace de-acum incolo. Votand oamenii de valoare si penalizandu-i pe anonimi, nesimtiti, fripturisti, oportunisti, corupti etc., indiferent de partid, alegatorii decid acum nu doar cine ne va reprezenta in viitorul parlament al Romaniei, ci care vor fi obiceiurile si jocurile politice multi ani de acum inainte.
Cel mai bun reper pentru a masura succesul votului uninominal in Maramures este compararea cu votul politic de la alegerea consilierilor judeteni in 1 iunie 2008.
Daca raportam matematic pozitia candidatilor de acum la rezultatele obtinute de partide in primavara, obtinem o ierarhie suprinzatoare fata de folclorul care infloreste si circula nestingherit in unele cercuri politice locale.
Pentru a putea face calculul, precizam ca am luat in considerare procentul mediu de prezenta la vot inregistrat pe circumscripia electorala Maramures la alegerea consilierilor judeteni, din care am scazut 8 procente in colegiile exclusiv urbane, 6 procente in colegiile preponderent urbane, 4 procente in colegiile preponderent rurale si 2 procente in colegiile exclusiv rurale, in ipoteza unui absenteism mai mare.
Indicatori statistici la alegerile locale (consilieri judeteni), 1 iunie 2008:
Total alegatori: 429.793
Prezenti la vot: 201.278 (46,83 %)*
Voturi anulate: 14.349 (7,12 %)
Voturi valabil exprimate: 186.364
* Pentru alegerile parlamentare, vom aplica procentele de participare la vot astfel:
– colegii exclusiv urbane: 38,83 %
– colegii preponderent urbane: 40,83
– colegii preponderent rurale: 42,83 %
– colegii exclusiv rurale: 44,83 %
Aplicarea acestor date la nivelul colegiilor electorale din Maramures, ar conduce la urmatoarele rezultate in cazul unui vot politic la alegerile parlamentare de duminica, 30 noiembrie 2008:
CAMERA DEPUTATILOR
Colegiul 1, zona Baia Mare Vest
Este format cu aproximatie din sectiile de votare 1-13, 46-81
Total alegatori: 71.849
Prezenti la vot: 27.898 (38,83 %)
Voturi anulate: 1.986 (7,12 %)
Voturi valabil exprimate: 25.912
Rezultatele primelor 4 partide in Colegiul 1, zona Baia Mare Vest
COLEGIUL | PSD+PC | PNL | PDL | UDMR |
1 Baia Mare Vest* | 4.662+1.007 5.669 | 7.979 | 4.667 | 2.590 |
Candidat | Gheorghe ZOICAS | Cristian Niculescu TAGARLAS | Dan MARINCA | Istvan VALDMAN |
Colegiul 2, zona Baia Mare Est
Este format cu aproximatie din sectiile de votare 14 – 45 Baia Mare + orasul Somcuta Mare si comunele Cernesti, Coas, Copalnic Manastur, Dumbravita, Grosi, Remetea Chioarului, Sacalaseni.
Total alegatori: 77.731
Prezenti la vot: 31.737 (40,83 %)
Voturi anulate: 2.259 (7,12 %)
Voturi valabil exprimate: 29.478
Rezultatele primelor 4 partide in Colegiul 2, zona Baia Mare Est
COLEGIUL | PSD+PC | PNL | PDL | UDMR |
2 Baia Mare Est* | 5.950+1.235 7.185 | 11.408 | 6.084 | 2.059 |
Candidat | Catalin CHERECHES | Radu STROE | Emilian POP | Miklos KADAR |
Colegiul 3, zona Codru – Chioar
Este format din orasele Seini, Tautii Magheraus, Ulmeni si comunele Ardusat, Arinis, Asuaju de Sus, Baita de sub Codru, Basesti, Bicaz, Boiu Mare, Cicarlau, Coltau, Farcasa, Gardani, Miresu Mare, Oarta de Jos, Recea, Satulung, Salsig, Valea Chioarului.
Total alegatori: 53.042
Prezenti la vot: 22.717 (42,83 %)
Voturi anulate: 1.617 (7,12 %)
Voturi valabil exprimate: 21.100
Rezultatele primelor 4 partide in Colegiul 3, zona Codru – Chioar
COLEGIUL | PSD+PC | PNL | PDL | UDMR |
3 Codru – Chioar | 7.238+1.942 9.180 | 7.231 | 5.991 | 2.123 |
Candidat | Alexandru COSMA | Marinel ZOICAS | Nicolae BUD | Janos VICSAI |
Colegiul 4, zona Lapus
Este format din orasele Baia Sprie, Cavnic, Dragomiresti, Targu Lapus, Salistea de Sus si comunele Baiut, Coroieni, Cupseni, Grosii Tiblesului, Lapus, Moisei, Sacel, Suciu de Sus, Sisesti, Vima Mica.
Total alegatori: 67.511
Prezenti la vot: 28.914 (42,83 %)
Voturi anulate: 2.058 (7,12 %)
Voturi valabil exprimate: 26.856
Rezultatele primelor 4 partide in Colegiul 4, zona Lapus
COLEGIUL | PSD+PC | PNL | PDL | UDMR |
4 Lapus | 6.725+1.295 8.020 | 5.521 | 10.773 | 1.629 |
Candidat | Aurora REVNIC | Vasile PINTEA | Doru LESE | Richard KOVACS |
Colegiul 5, zona Borsa – Viseu
Este format din orasele Borsa, Viseu de Sus si comunele Bogdan Voda, Botiza, Ieud, Poienile Izei, Viseu de Jos.
Total alegatori: 50.844
Prezenti la vot: 21.776 (42,83 %)
Voturi anulate: 1.550 (7,12 %)
Voturi valabil exprimate: 20.226
Rezultatele primelor 4 partide in Colegiul 5, zona Borsa – Viseu
COLEGIUL | PSD+PC | PNL | PDL | UDMR |
5 Borsa – Viseu | 5.226+653 5.879 | 6.837 | 2.714 | 226 |
Candidat | Adrian FILIP | Pavel HORJ | Vasile TIMIS | Istvan BONIS |
Colegiul 6, zona Sighet
Este format din municipiul Sighetu Marmatiei si comunele Barsana, Campulung la Tisa, Giulesti, Oncesti, Remeti, Sarasau, Sapanta, Vadu Izei.
Total alegatori: 56.046
Prezenti la vot: 22.883 (40,83 %)
Voturi anulate: 1.629 (7,12 %)
Voturi valabil exprimate: 21.254
Rezultatele primelor 4 partide in Colegiul 6, zona Sighet
COLEGIUL | PSD+PC | PNL | PDL | UDMR |
6 Sighet | 6.547+876 7.426 | 4.762 | 6.078 | 1.800 |
Candidat | Vasile STEFANCA | Nicolae IUGA | Vasile BODNAR | Istvan BERES |
Colegiul 7, zona Mara – Cosau
Este format din comunele Bistra, Bocicoiu Mare, Budesti, Calinesti, Desesti, Leordina, Ocna Sugatag, Petrova, Poienile de sub Munte, Repedea, Rona de Jos, Rona de Sus, Rozavlea, Ruscova, Stramtura, Sieu.
Total alegatori: 49.963
Prezenti la vot: 22.398 (44,83 %)
Voturi anulate: 1.594 (7,12 %)
Voturi valabil exprimate: 20.804
Rezultatele primelor 4 partide in Colegiul 7, zona Mara – Cosau
COLEGIUL | PSD+PC | PNL | PDL | UDMR |
7 Mara – Cosau | 5.416+772 6.188 | 7.100 | 5.580 | 365 |
Candidat | Gheorghe VISOVAN | Vasile BERCI | Alexandru DEAC | Noemi VIDA |
SENAT
Colegiul 1, zonele Baia Mare Est si Vest
Este format din colegiile 1 si 2 de la Camera Deputatilor.
Total alegatori: 149.580
Prezenti la vot: 59.635
Voturi anulate: 4.245
Voturi valabil exprimate: 55.390
Rezultatele primelor 4 partide in Colegiul 1, Baia Mare Est si Vest
COLEGIUL | PSD+PC | PNL | PDL | UDMR |
1 Baia Mare Vest si Est | 10.412+2.242 12.654 | 19.387 | 10.551 | 4.649 |
Candidat | Dan MIHALACHE | Titus Liviu PASCA | Mariana POP | Edit CAPUSAN |
Colegiul 2 Sud, zonele Codru, Chioar si Lapus
Este format din colegiile 3 si 4 de la Camera Deputatilor.
Total alegatori: 120.553
Prezenti la vot: 51.631
Voturi anulate: 3.675
Voturi valabil exprimate: 47.956
Rezultatele primelor 4 partide in Colegiul 2, Codru, Chioar si Lapus
COLEGIUL | PSD+PC | PNL | PDL | UDMR |
2 Codru – Chioar Lapus | 13.963+3.237 17.200 | 12.752 | 16.764 | 3.752 |
Candidat | Sorin BOTA | Mircea CIOCAN | Mircea Radu MUNTEANU | Csaba MIKLOS |
Colegiul 3 Nord, zonele Borsa – Viseu, Sighet si Mara – Cosau
Este format din colegiile 5, 6 si 7 de la Camera Deputatilor.
Total alegatori: 156.853
Prezenti la vot: 67.057
Voturi anulate: 4.773
Voturi valabil exprimate: 62.284
Rezultatele primelor 4 partide in Colegiul 3, Borsa, Viseu, Sighet, Mara, Cosau
COLEGIUL | PSD+PC | PNL | PDL | UDMR |
3 Borsa – Viseu Sighet si Mara – Cosau | 17.189+2.301 19.490 | 18.699 | 14.372 | 2.391 |
Candidat | Eugenia GODJA | Ioan CORODAN | Gheorghe Mihai BARLEA | Mihaly KOKENYESDI |
Rezultate simulate la nivelul circumscriptiei electorale Maramures
Total alegatori: 426.986
Prezenti la vot: 178.323
Voturi anulate: 12.693
Voturi valabil exprimate: 165.630
CAMERA DEPUTATILOR
Coeficient electoral pe circumscriptie pentru un mandat intreg de deputat: 165.630 / 7 = 23.661
Voturi | Procent | Mandate intregi (BEJ) | Rest voturi | |
PSD + PC | 49.344 | 29,79 % | 2 | 2.022 |
PNL | 50.838 | 30,69 % | 2 | 3.516 |
PDL | 41.687 | 25,16 % | 1 | 18.026 |
UDMR | 10.792 | 6,5 % | 0 | 10.792 |
Camera Deputatilor (simulare repartizare mandate)
Candidat | Partid | Voturi obtinute | Mandate intregi |
1. Radu Stroe | PNL | 11.408 | Colegiul 2 ATRIBUIT |
2.Doru Lese | PDL | 10.773 | Colegiul 4 ATRIBUIT |
3.Alexandru Cosma | PSD+PC | 9.180 | Colegiul 3 ATRIBUIT |
4.Aurora Revnic | PSD+PC | 8.020 | Colegiul 4 OCUPAT |
5.Cristian Niculescu Tagarlas | PNL | 7.979 | Colegiul 1 ATRIBUIT |
5.Vasile Stefanca | PSD+PC | 7.426 | Colegiul 6 ATRIBUIT |
6.Marinel Zoicas | PNL | 7.231 | |
7.Catalin Chereches | PSD+PC | 7.185 | |
8.Vasile Berci | PNL | 7.100 | |
9.Pavel Horj | PNL | 6.837 | |
10.Gheorghe Visovan | PSD+PC | 6.188 | |
11.Emilian Pop | PDL | 6.084 | |
12.Vasile Bodnar | PDL | 6.078 | |
13.Nicolae Bud | PDL | 5.991 | |
14.Adrian Filip | PSD+PC | 5.879 | |
15.Gheorghe Zoicas | PNL | 5.669 | |
16.Alexandru Deac | PDL | 5.580 | |
17.Vasile Pintea | PNL | 5.521 | |
18.Nicolae Iuga | PNL | 4.762 | |
19.Dan Marinca | PDL | 4.667 | |
20.Vasile Timis | PDL | 2.714 | |
21.Valdman Istvan | UDMR | 2.590 | |
22.Vicsai Janos | UDMR | 2.123 | |
23.Kadar Miklos | UDMR | 2.059 | |
24.Beres Istvan | UDMR | 1.800 | |
25.Kovacs Richard | UDMR | 1.629 | |
26.Vida Noemi | UDMR | 365 | |
27.Istvan Bonis | UDMR | 226 |
Daca in cazul mandatelor intregi repartizate de BEJ simulare e verosimila, mandatele primite prin redistribuire de la BEC e imposibil de anticipat in ce directie se vor duce. PNL-ul si PSD+PC au, conform votului politic, candidati foarte bine plasati, cu indice de ierarhizare peste 0.300 si ar putea prinde al 3-lea mandat.
Varianta 1, PDL ia al doilea mandat
Acesta ar reveni lui Emilian Pop, dar colegiul 2 e ocupat de Radu Stroe (PNL). Urmatorul pedelist este Vasile Bodnar, dar colegiul 6 ar putea fi deja ocupat de catre Vasile Stefanca (PSD). Urmatorul pretendent ar fi Nicolae Bud, dar colegiul 3 e ocupat de pesedistul Alexandru Cosma. In acest caz, mandatul PDL ar ajunge la Alexandru Deac din colegiul 7, iar ultimul mandat, daca il prinde UDMR, va fi in colegiul 5 (zona Borsa-Viseu).
Varianta 2 PNL ia al treilea mandat
Acesta ar reveni lui Marinel Zoicas, dar colegiul 3 e ocupat de Alexandru Cosma (PSD). Urmatorul liberal este Vasile Berci, care are colegiul 7 liber. Si in acest caz ultimul mandat, daca il prinde UDMR, va fi in colegiul 5.
Varianta 3, PSD ia al treilea mandat
Acesta ar reveni lui Catalin Chereches, dar colegiul 2 e ocupat de Radu Stroe (PNL). Urmatorul pesedist este Gheorghe Visovan din colegiul 7. Si in acest caz ultimul mandat, daca il prinde UDMR, va fi in colegiul 5.
SENAT
Coeficient electoral pe circumscriptie pentru un mandat intreg de deputat: 165.630 / 3 = 55.210
Voturi | Procent | Mandate intregi (BEJ) | Rest voturi | |
PSD + PC | 49.344 | 29,79 % | 0 | 49.344 |
PNL | 50.838 | 30,69 % | 0 | 50.838 |
PDL | 41.687 | 25,16 % | 0 | 41.687 |
UDMR | 10.792 | 6,5 % | 0 | 10.792 |
Senat (simulare repartizare mandate)
Candidat Partid Voturi obtinute Mandate intregi 1.Eugenia Godja PSD+PC 19.490 – 2.Titus Liviu Pasca PNL 19.387 – 3.Ioan Corodan PNL 18.699 – 4.Sorin Bota PSD+PC 17.200 – 5.Mircea Radu Munteanu PDL 16.764 – 6.Gheorghe Mihai Barlea PDL 14.372 – 7.Mircea Ciocan PNL 12.752 8.Dan Mihalache PSD+PC 12.654 9.Mariana Pop PDL 10.551 10.Capusan Edit UDMR 4.649 11.Miklos Csaba UDMR 3.752 12.Kokenyesdi Mihaly UDMR 2.391
Dupa cifrele de mai sus, niciun candidat nu prinde un mandat intreg de senator in circumscriptia electorala Maramures asta daca prezenta la vot va fi peste 40%, cum am simulat noi. In cazul unui absenteism mai mare, va scadea automat si numarul de voturi necesar pentru obtinerea unui mandat intreg, iar formatiunile politice locale vor obtine 1 sau chiar 2 mandate intregi. Chiar daca impartirea mandatelor se va face de catre BEC, si e mai greu de anticipat, riscam 3 variante:
Varianta 1 fiecare partid mare primeste cate un mandat
Colegiul 1 il ia Titus Liviu Pasca (PNL), colegiul 2 Mircea Radu Munteanu (PDL), colegiul 3 Eugenia Godja (PSD)
Cu mentiunea ca Ioan Corodan (PNL) si Sorin Bota (PSD) pot oricand rasturna socotelile de acasa.
Varianta 2 PNL primeste al doilea mandat
Colegiul 1 il ia tot Titus Liviu Pasca, colegiul 2 il ia Mircea Ciocan si colegiul 3 ramane Eugeniei Godja (PSD).
Cu aceeasi mentiune ca Ioan Corodan si Sorin Bota pot schimba jocurile.
Varianta 3 PSD primeste al doilea mandat
Colegiul 1 il ia tot Liviu Pasca, colegiul 2 il ia Sorin Bota, iar colegiul 3 Eugenia Godja.
Subliniem in final inca o data ca toate aceste scenarii se bazeaza pe raportarea la votul politic de la alegerile locale si pot aparea surprize mai ales in cazul candidatilor care au avut campanii electorale active si bine coordonate.
Doza de relativitate e marita si de faptul ca nu se stie daca prezenta la vot va fi aproximativ aceeasi sau nu, iar acest indicator influenteaza coeficientul electoral si numarul de mandate intregi obtinute de fiecare partid.
In cazul aliantei PSD+PC e greu de crezut ca toate voturile conservatorilor se vor duce spre PSD, cum am calculat noi.
In multe cazuri apar scoruri foarte apropiate intre candidati si daca unul singur „sare din schema” toata ierarhia se duce de rapa.
Trebuie inteles ca aceasta analiza constituie doar un reper pentru a vedea cat de mult a schimbat harta politica a judetului trecerea la votul uninominal.Asta vom putea afla abia dupa comunicarea rezultatelor de la alegerile parlamentare. Pana atunci, fiecare dintre dvs. va puteti spune parerea sau chiar propune propria varianta.
In aceasta perioada, pana la deschiderea urnelor, nu sunt admise mesaje care fac campanie electorala unei formatiuni politice.
Sursa: eMM.ro