Vezi VIDEO
Un control fulger a fost facut de echipele de control ale Ministerului Muncii la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures (DGASPC). Verificarile au scos la iveala faptul ca dosarele depuse de persoanele cu handicap sunt solutionate cu o intarziere de pana la 20 zile. Reprezentantii DGASPC sustin ca de vina e doar deficitul de personal.
Verificarile la nivelul directiilor de asistenta sociala din tara au fost dispuse pentru identificarea disfunctionalitatilor din sistem, dupa ce in judetul Prahova s-au constatat probleme organizatorice, precum neamenajarea spatiilor unde functioneaza serviciile si faptul ca dosarele de evaluare nu erau selectate riguros. In Maramures, la finalul controlului, s-a ajuns la concluzia ca dosarele persoanelor cu handicap sunt evaluate cu intarziere.
„Una din deficientele care au fost descoperite e intarzierea dosarelor in evaluarea comisiei. Nu s-a inregistrat acel termen de 30 de zile, sunt dosare care s-au evaluat in 40-50 de zile, incercam sa remediem aceasta deficienta si lipsa personalului din serviciul de evaluare complexa care ar trebui sa functioneze aici. Avem in evidente 17.800 de dosare, volumul de munca e foarte mare, incarcatura pe angajat e foarte mare”, a declarat directorul DGASPC Maramures, Nicolae Boitor.
Conducerea DGASPC sustine ca lipsa personalului e de vina pentru nesolutionarea la timp a dosarelor. Daca in cazul comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap organigrama e completa, la serviciul de evaluare a persoanelor adulte cu handicap ar mai trebui angajate inca cinci persoane.
„Spre norocul nostru la comisie, organigrama e completa, avem cinci oameni din care doi sunt angajati ai nostri, medicul, presedintele comisiei si un asistent social, restul sunt din partea ONG-urilor. Probleme mari de personal avem la serviciul de evaluare, unde din opt avem doar trei membri titulari: medicul, asistentul social care e si sef serviciu si kinetoterapeutul. Restul lipsesc”, a precizat Nicolae Boitor.
Oficialii DGASPC spera acum ca se va gasi o solutie pentru deblocarea posturilor, in conditiile in care pana acum angajarile s-au putut face doar dupa regula: o incadrare la sapte plecari. Dupa controlul de la Ministerul Muncii, conducerea DGASPC a aratat ca a facut o noua adresa pe care a inaintat-o la nivel central, prin care era precizat numarul necesar de noi angajati, mai ales ca probleme cu deficitul de personal exista si in teritoriu la serviciile de ingrijire si asistenta sociala.
Sursa: Camelia Tocaci