Vezi VIDEO
Rezultate foarte bune pentru elevii baimareni care au participat in prima decada a lunii august la editia a VIII-a a Olimpiadei Internationale de Astronomie si Astrofizica, organizata anul acesta in Romania. Paul Draghis si Tudor Suciu si-au demonstrat inca o data valoarea, astfel ca cei doi elevi au reusit sa obtina o medalie de aur, respectiv una de argint la aceasta competitie internationala. O noua medalie de aur a fost obtinuta de catre Andrei Cuceu, un fost elev al Colegiului National „Vasile Lucaciu”.
Peste 300 de concurenti din 37 de tari au participat la editia din acest an a Olimpiadei Internationale de Astronomie si Astrofizica. Tara noastra a fost reprezentata la competitia internationala care s-a desfasurat in judetul Suceava de trei elevi baimareni. Doi dintre ei sunt la Colegiul National „Vasile Lucaciu” din Baia Mare, iar al treilea este un fost licean de la colegiul baimarean, care intre timp si-a continuat studiile la Liceul de Informatica din Bucuresti. Dascalul care i-a pregatit de-a lungul timpului pe cei trei olimpici a apreciat ca subiectele gandite pentru aceasta editie a olimpiadei nu au fost iesite din comun si a aratat ca se astepta ca cei trei elevi sa obtina rezultate foarte bune.
„Mi s-au parut subiecte normale, sa spunem, poate putin diferite fata de editiile precedente, mai obisnuite poate pentru noi, mai putin obisnuite pentru ceilalti participanti, dar in general au fost subiecte in regula. Draghis Paul si Cuceu Andrei au obtinut medalii de aur, iar Suciu Tudor medalie de argint. M-am bucurat, evident, dar sincer ma asteptam, ma asteptam la medalii bune pentru ca baietii au confirmat si in editiile precedente”, a precizat profesorul elevilor baimareni, Lucian Stoian.
Pentru baimareanul Tudor Suciu, aceasta a fost cea de-a treia participare la un concurs international, insa Olimpiada de Astronomie si Astrofizica a fost pentru el o premiera. Olimpicul a reusit sa obtina un punctaj bun si o medalie de argint, cu toate ca partea teoretica i-a pus unele probleme, aceasta avand o durata de cinci ore.
„Am fost oarecum surprins de dificultatea probelor, dar in cele din urma am reusit sa ma descurc onorabil. Cea mai dificila parte pot sa spun ca a fost proba teoretica, care a avut cea mai mare greutate in punctajul final al tuturor concurentilor”, a povestit medaliatul cu argint Tudor Suciu.
Pe de alta parte, experienta acumulata la competitiile de acest gen in ultimii cinci ani si-a spus cuvantul in cazul elevului Paul Draghis. Tanarul a participat recent la o tabara de astronomie in America si, conform spuselor lui, pregatirea impreuna cu profesori din mai multe tari l-a ajutat sa isi imbunatateasca si mai mult cunostintele, astfel ca a reusit sa obtina o noua medalie de aur.
„Ma bucur extrem de mult pentru rezultatul obtinut si chiar daca am venit aici cu gandul sa iau o medalie de aur, trebuie sa recunosc ca am fost foarte fericit si surprins cand mi-am auzit numele in dreptul medaliilor de aur. Cu siguranta m-a ajutat si pregatirea din SUA, acolo am avut oportunitatea sa lucrez cu profesori diferiti, din alte tari si pot sa spun ca m-a ajutat”, a marturisit medaliatul cu aur Paul Draghis.
Alaturi de cei doi olimpici de la Colegiul National „Vasile Lucaciu” din Baia Mare, pe podium a urcat si fostul lor coleg Andrei Cuceu, care a obtinut o medalie de aur.
Tudor Suciu si Paul Draghis se vor intoarce acasa, in Baia Mare, in aceasta seara, dupa 10 zile de competitie.
Sursa: Gabriela Kuhajda