Cea mai mare pondere de medii peste 5 la evaluarea nationala a elevilor de clasa a VIII-a s-a inregistrat in judetul Braila (87,14%), urmat de Cluj (82,79%) si Bucuresti (82,77%), potrivit rezultatelor centralizate de Ministerul Educatiei si facute publice vineri seara. Topul continua cu judetele Gorj (81,11%), Prahova (81,05%) si Suceava (78,53%).
In coada clasamentului, cu cele mai mici procente ale mediilor peste 5, se afla judetele Calarasi (60,92%), Caras-Severin (60,78%), Vaslui (60,68%) si Giurgiu (60,23%). La nivel national, ponderea mediilor peste 5 este, inainte de contestatii, de 70,8%.
Braila si Clujul sunt primele din tara si in ierarhia alcatuita dupa numarul mediilor de 10, cu 23, respectiv 20. In judetul Iasi, 18 elevi au obtinut media maxima, in Suceava – 14, iar in Bucuresti – 13. In sase judete – Caras-Severin, Mehedinti, Hunedoara, Alba, Harghita si Botosani -, niciun elev nu a luat media 10.
Rezultatele la evaluarea nationala au fost afisate vineri in toata tara. Elevii au putut depune contestatii pana la ora 20.00. Acestea vor fi solutionate in perioada 28 – 30 iunie, iar la 1 iulie vor fi afisate rezultatele finale. Candidatii pot solicita comisiei de organizare a evaluarii nationale sa-si vada lucrarile numai dupa afisarea rezultatelor finale, dupa contestatii. „Vizualizarea lucrarii nu poate conduce la reevaluarea sau modificarea notelor acordate candidatului respectiv”, potrivit metodologiei de organizare si desfasurare a examenului.
Anul trecut, 75,91% dintre elevi au obtinut peste 5 la evaluarea nationala, cu aproape 10 la suta mai multi decat in 2012, inainte de rezolvarea contestatiilor. Ponderea candidatilor cu medii peste 5 la evaluarea nationala a scazut la 75,89%, dupa solutionarea contestatiilor.
Admiterea in liceu se va face pe baza mediei la evaluarea nationala in pondere de 75%, restul de 25 la suta fiind dat de media din gimnaziu. Pana anul acesta, nota la admitere era calculata ca medie artimetica a mediilor de la evaluare si din gimnaziu.
Repartizarea computerizata in licee va avea loc in trei etape. In prima etapa de admitere se pot inscrie candidatii din seria curenta, precum si cei din seriile anterioare care nu implinesc 18 ani pana la data inceperii cursurilor anului scolar 2014-2015.
Din 4 pana in 8 iulie vor fi completate optiunile in fisele de inscriere de catre absolventii clasei a VIII-a si de catre parintii acestora, asistati de diriginti, si vor fi verificate fisele editate de calculator, pentru corectarea eventualelor greseli. Dupa ce baza de date va fi verificata de Comisia Nationala de Admitere, in 15 iulie va avea loc repartizarea computerizata a absolventilor inscrisi in prima etapa. Listele cu candidatii vor fi afisate in 16 iulie la scolile in care elevii au invatat si la liceele la care au fost repartizati, iar pana in 25 iulie pot fi depuse dosarele de inscriere.
A doua etapa de admitere va avea loc in perioada 16 -31 iulie. In perioada 16-21 iulie vor fi completate fisele de optiuni de catre candidatii care nu au participat la prima repartizare si de catre cei care au ramas nerepartizati. Repartizarea computerizata a candidatilor din etapa a doua de admitere va avea loc in 24 iulie, in aceeasi zi urmand sa fie afisate listele la scoli si licee. Candidatii repartizati vor putea depune dosarele de inscriere la licee in perioada 24-25 iulie.
In 25 iulie, liceele vor transmite situatia locurilor ramase libere in urma inscrierii candidatilor admisi in cele doua etape, iar in perioada 28-31 iulie vor fi rezolvate, de catre comisia judeteana de admitere, situatiile speciale, respectiv cele privind candidatii care nu si-au depus dosarele de inscriere in termen si cei care nu au participat la primele doua etape.
In etapa a treia de admitere in licee, repartizarea computerizata va avea loc in 4-5 septembrie, pentru elevii care nu au participat la nicio repartizare, care nu au fost repartizati in etapele anterioare, care nu s-au inscris in perioada prevazuta de metodologie sau care si-au incheiat situatia scolara mai tarziu.
Sursa: Mediafax