Calitatea actului educational din Romania este doar un mit, tinand cont de notele mici pe care elevii le-au obtinut la cele trei testari. Potrivit datelor comunicate luni de ISJ Maramures, procentul de promovabilitate la teza unica de la Limba si literatura romana a fost in Maramures de 68,78%. La matematica, promovabilitatea a fost ceva mai scazuta, de 58,99%.
Chiar si in conditiile in care mai mult de jumatate dintre elevi au obtinut note de trecere, nemultumirea a existat, fiind motivata de numarul mare de note intre 5 si 6.99.
Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures, Pavel Filip, a declarat ca 1.704 elevi nu au reusit sa obtina note peste 5 din cei 5.500 care s-au prezentat la testare. La teza unica de la romana ar fi trebuit sa se prezinte 5.668 de copii, cei absentu urmand sa sustina examenul intr-o alta sesiune.
Doar 56 de elevi maramureseni au reusit sa obtina nota maxima, iar 291 au primite intre 9 si 9,99, insa cele mai multe lucrari au fost notate intre 5 si 6,99, acestea totalizand 1.915.
”Situatia reflecta nivelul de pregatire la ora actuala. Nu putem sa spunem ca rezultatele sunt prea bune, insa ne situam peste media pe tara. La matematica am avut cu doua procente in plus fata de rezultatele nationale”, a declarat Pavel Filip.
Purtatorul de cuvant al ISJ Maramures a precizat ca rezultatele mediocre sunt cauzate de dezinteresul elevilor si familiei, dar si al dascalilor. La nivelul inspectoratului se va face o analiza, dupa care se va discuta cu profesorii in vederea adaptarii metodelor de predare.
”Elevii trebuie sa se preocupe serios de activitatea de invatare, pentru ca in prezent petrec foarte mult timp in fata calculatorului insa numai in scopuri recreative. Din aceasta cauza si parintilor le revine un rol important. Familia nu mai tine legatura cu scoala incepand din ciclul gimnazial, iar asta se vede”, a declarat Pavel Filip. El a precizat ca dascalilor maramureseni li se va cere sa insiste mai mult pe invasarea in clasa, tocmai pentru ca odata ajunsi acasa elevii nu mai sunt interesati sa lucreze de unii singuri.
Sursa: Meda Muntean