Rezultatele finale la evaluarea nationala dupa rezolvarea contestatiilor vor fi afisate marti, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educatiei Nationale. La nivelul tarii, inainte de contestatii, 113.250 de candidati de la evaluarea nationala, reprezentand 70,8%, au obtinut medii peste 5, iar 46.703 (29,2%), medii sub 5, situatia generala relevand ca numarul mediilor mai mari de 5 se incadreaza in linia anilor precedenti iar diferentele inregistrate in anii anteriori intre rezultatele la Matematica si Limba si literatura romana s-au ponderat, ajungand la procente comparativ egale.
In Bucuresti, un numar de 9.588 de absolventi de clasa a VIII-a reprezentand 82,77% dintre cei care au sustinut evaluarea nationala au luat note mai mari de cinci, a declarat vineri intr-o conferinta de presa inspectorul general Constantin Traistaru. Astfel, in Capitala, din cei 11.584 de candidati prezenti, 1.996 au obtinut note sub cinci si 9.588 note peste cinci.
Inscrierile in invatamantul liceal se vor face in perioada 4 — 9 iulie, cand absolventii clasei a VIII-a vor completa in fisele de inscriere optiunile pentru unitatea de invatamant in care doresc sa-si continue studiile. Aceste informatii vor fi introduse in baza nationala de date si vor fi verificate, pentru ca pe data de 15 iulie sa aiba loc prima etapa a repartizarii computerizate.
Intre 17 si 25 iulie, candidatii isi vor depune dosarele de inscriere la liceele unde au fost admisi, conform repartizarii computerizate. A doua etapa a admiterii la liceu incepe pe 16 iulie, pentru ca pe 24 iulie sa aiba loc efectiv distribuirea computerizata a candidatilor.
Admiterea in invatamantul liceal se face pe baza mediei aritmetice dintre media celor 4 ani de gimnaziu, cu o pondere de 25% din total si media obtinuta la evaluarea nationala, cu o pondere de 75% din total. Potrivit legislatiei in vigoare, se pot inscrie in invatamantul liceal si elevii care au obtinut medii sub 5 la evaluarea nationala.
Sursa: Agerpres