Vezi VIDEO
Soferii care parcheaza la intamplare pe strazile din Baia Mare vor avea din nou probleme, pentru ca din primavara anului viitor se va reintroduce sistemul de blocare a rotilor si de ridicare si depozitare a masinilor care incurca traficul rutier prin municipiu. In ultimele luni, ca urmare a expirarii contractului celor de la Ukro, conducatorii auto au scapat doar cu amenzi pentru parcarile ilegale. Autoritatile locale nu s-au grabit sa rezolve problema, dar s-au facut pasi in acest sens pentru ca in Consiliul Local Baia Mare s-au aprobat documentele in baza carora sa poata fi demarata licitatia.
Oficialii administratiei publice baimarene au aratat ca demersuri pentru contractarea serviciilor de ridicare a masinilor s-au facut, iar Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice urmeaza sa verifice documentele. Reprezentantii administratiei recunosc ca un motiv de intarziere a fost si faptul ca masura este una nepopulara, iar in ultimii cinci ani, cat a fost contractul cu Ukro, au existat multe reclamatii din partea soferilor.
„Noi suntem in perioada de finalizare a documentatiei si de verificare de catre ANRMAP. Eu nu vad, dat fiind volumul lucrarilor si investitiilor pe care trebuie sa le faca viitorul operator, ca deschiderea ofertelor sa fie mai repede de luna ianuarie. Undeva la inceputul primaverii, cred ca vom avea un operator care va fi pregatit din toate punctele de vedere”, a declarat city managerul Vasile Barbul.
Cei de la Primaria Baia Mare au aratat ca ii vor sanctiona in primul rand pe soferii care in mod voit incurca circulatia. De altfel, chiar anul acesta in Parlament s-a legiferat mai clar aceasta activitate, in actul normativ precizandu-se ca vehiculele parcate neregulamentar sa fie ridicate si depozitate in locuri special amenajate doar daca reprezinta un obstacol pentru circulatie, obtureaza traficul rutier sau accesul in institutiile publice.
City managerul a mentionat ca legislatia romaneasca nu e clara nici acum, iar datorita ambiguitatii s-au trecut in caietul de sarcini atat posibilitatea blocarii rotilor, cat si a ridicarii si depozitarii masinilor. De asemenea, el a mai precizat ca primaria vrea sa lucreze cu un operator care sa nu aiba pretentii financiare prea mari, dar care sa aiba dotari bune si o capacitate de interventie rapida, astfel incat deblocarea unei roti sau ridicarea unui masini sa nu creeze si mai mult haos in trafic. Pana la contractarea unei societati care sa presteze acest tip de servicii, agentii politiei locale trebuie sa rezolve problemele din trafic cum pot.
„Agentii de la siguranta rutiera sunt nevoiti sa stea cate o jumatate de ora langa o masina, pana nu apare soferul, si chiar daca il sanctionam, nu putem sa rezolvam problema pentru ca de multe ori sunt ambuteiaje in trafic sau blocaje din cauza soferilor indiscilinati. Daca am avea aceste mijloace de ridicare am putea fi mult mai operativi”, a declarat directorul Politiei Locale, Gheorghe Popan.
Potrivit oficialilor Politiei locale Baia Mare, de la inceputul anului si pana in prezent au fost aplicate 1.447 de sanctiuni pentru autoturismele stationate sau oprite in locuri nepermise, suma totala rezultata din aceste amenzi fiind de 185.685 de lei, pentru masinile parcate neregulamentar atat pe carosabil cat si pe spatiile verzi. Cele mai multe abateri in acest sens au fost constatate in zonele centrale ale orasului sau cele aglomerate, precum bulevardul Unirii, Bucuresti si Piata Izvoarele.
Sursa: Anca Popescu