Vazand ca nu are sorti de izbanda si ca nu le sunt permise abuzurile la rampa de gunoi a orasului, reprezentantii Consiliului Judetean Maramures profita de un incendiu, izbucnit exact cand trebuia, si da vina pe Drusal pentru intarzierea proiectului. Intr-un comunicat remis presei de Biroul de comunicare al Consiliului Judetean Maramures se arata: „Pentru ca nu i s-a permis inceperea lucrarilor de inchidere a gropii de gunoi de la Satu Nou de Jos, Consiliul Judetean Maramures a sesizat IPJ Maramures”.
In acelasi document mai scrie ca „incendiul violent izbucnit in noaptea de 2 spre 3 septembrie 2015 pe groapa de gunoi de la Satu Nou de Jos, ne determina sa facem urmatoarele precizari. In data de 2 septembrie 2015, firmei executante a contractului de Proiectare si executie pentru inchiderea in situ a depozitelor de deseuri neconforme urbane la Viseu de Sus, Teplita-Sighetu Marmatiei si Satu Nou – Baia Mare, respectiv proiectare si executie pentru trei relocari la Seini, Targu Lapus, Arinies-Borsa din cadrul proiectului Sistem de Management Integrat al Deseurilor in judetul Maramures nu i-a fost permis accesul la depozitul de deseuri neconforme pentru a incepe lucrarile de inchidere. Accesul a fost blocat de lucratorii firmei de paza angajate de SC Drusal SA. Din aceasta cauza, firma contractanta a decis stoparea lucrarilor”.
Lucru total eronat. Lucrarile au fost stopate deoarece intre SC Drusal SA si Consiliul Judetean Maramures nu exista in acest moment niciun document semnat in baza caruia firma sa poata executa lucrari.
„Nu este prima oara cand executantul Asocierea Bilfinger Baugesellschaft m.b.H, ca lider de asociere, impreuna cu Intreprinderea Montaj Instalatii S.A Baia Mare si Institutul de Studii si Proiectari Energetice S.A. incearca sa demareze lucrarile de inchidere, in conformitate cu ordinul de incepere nr. 79/12/08.01.2015 si este impiedicat de reprezentantii S.C Drusal S.A. In aceeasi maniera a fost impiedicata in 24 iulie 2015. Astfel, din aceasta cauza, inceperea lucrarilor a fost intarziata cu sase saptamani”, mai scrie in comunicat. Tentative de a demara lucrari au fost, dar acestea s-au oprit tomcai pentru ca au fost abuziv facute si fara niciun temei legal, inclusiv Garda de Mediu sustinand ca treuie semnat intai un acord intre cele doua parti si abia apoi demarate lucrarile.
„Incendiul care s-a declansat la groapa de gunoi releva importanta realizarii lucrarilor de inchidere si ecologizare, dar si pericolul pe care amanarea acestor lucrari il reprezinta pentru mediu si pentru locuitorii municipiului Baia Mare si ai zonelor apropiate. Mentionam ca, intrucat operatorul nu a permis antreprenorului executarea lucrarilor, in conformitate cu autorizatia de construire emisa in acest scop, operatorul este cel care asigura paza gropii de gunoi de la Satu Nou de Jos in perioada in care s-a declansat incendiul. In aceste conditii ne punem intrebarea cine este responsabil pentru aceasta situatie”, continua comunicatul.
Operatorul nu a permis efectuarea lucrarilor pentru ca nu are un acord semnat cu Consiliul Judetean si nu-si poate asuma niciun risc in ceea ce priveste asigurarea depozitarii deseurilor. Zilnic de pe raza muncipiului Baia Mare si alte 12 localitati din vestului judetului Maramures sunt colectate aproximativ 100 de tone de deseuri menajere care sunt depozitate pe rampa. In cazul in care rampa este inchisa, gunoaiele risca sa ramana pe strazile orasului. Cei de la Drusal spun ca au vazut proiectul si in acesta nu este prevazut nicaieri ca sunt acceptati in continuare ca si operatori pe rampa si acesta este motivul pentru care refuza sa agreeze un document in aceasta forma.
In ceea ce priveste incendiul, care pare sa fi izbucnit exact cand trebuia, acesta a fost lichidat in mai putin de 12 ore, in conditiile in care, in cazuri similare, poate sa dureze si sa nu fie stapanit timp de saptamani la rand, cunoscut fiind faptul ca pe rampa sunt depozitate si materiale inflamabile si in timp s-au format si pungi de gaze din descompunerea deseurilor.
Comunicatul se incheie printr-o amenintare voalata la adresa operatorului de salubrizare. „ In interesul judetului Maramures si a locuitorilor acestuia, Consiliul Judetean Maramures a solicitat antreprenorului sa inceapa lucrarile, fiind respectate toate procedurile legale. Totodata, a solicitat antreprenorului sa colaboreze cu operatorul pentru a evita aparitia oricaror accidente. Consiliul Judetean Maramures a sesizat Inspectoratul de Politie Judetean Maramures asupra faptului ca firma de paza a impiedicat accesul antreprenorului pe amplasament, punandu-l in imposibilitatea executarii obligatiilor contractuale”.
Consiliul Judetean Maramures cauta deja tapi ispasitori pentru nerealizarea proiectului si se foloseste de orice pretext pentru a se scoate basma curata.
Sursa: Ana Pop