Stiai ca la circa 20 de minute de la consumarea unei bauturi carbogazoase nivelul glicemiei creste ametitor, iar glucoza rezultata din digestia zaharurilor este transformata direct in grasime. Implicit, riscul de obezitate creste. Iata ce alte efecte nocive au sucurile carbogazoase asupra organismului!
In bauturile carbogazoase si nu numai, se gaseste benzoat de sodiu (E 221), un conservant chimic care asigura controlul microbial. in timp insa, aceasta substanta chimica poate favoriza aparitia astmului, alergiilor si eczemelor.
Ba, mai mult, oamenii de stiinta americani de la Universitatea California au observat ca, in cazul copiilor care beau sucuri acidulate de cel putin patru ori pe saptamana, riscul de aparitie a sindromului de hiperactivitate si de deficienta de concentrare (ADHD) creste de aproape patru ori.
Afecteaza fertilitatea
In prezent, tot mai multe cupluri au probleme cu fertilitatea, iar in cele mai multe cazuri, stilul de viata dezordonat este frecvent incriminat. Specialistii americani de la Clinica Mayo afirma ca de vina poate fi bisfenilul A (BPA), o substanta care se gaseste in dozele de bauturi acidulate.
Aceasta perturba activitatea sistemului endocrin, crescand astfel riscul de infertilitate. Substanta are proprietati asemanatoare cu cea identificata in biberoanele si recipientele de plastic, despre care se spune ca favorizeaza aparitia cancerului.
Grabeste aparitia osteoporozei
Excesul de acid fosforic (E 338) este asociat cu un risc crescut de osteoporoza, atentioneaza medicii. Atunci cand este eliminat din organism, acidul fosforic atrage dupa sine si o cantitate mare de calciu. Implicit, oasele sunt private de cel mai important mineral din compozitia lor. Osteoporoza este o afectiune caracterizata prin scaderea progresiva a masei osoase, ceea ce determina fragilizarea oaselor si cresterea riscului de fracturi.
In general, simptomele bolii se manifesta mai ales dupa varsta de 50 de ani, insa osteoporoza poate aparea la orice varsta.
Obezitate, diabet si boli de inima
Persoanele care consuma zilnic 330 ml de suc prezinta un risc cu 80% mai mare de a face diabet, potrivit reprezentantilor Asociatiei Americane de Diabet (ADA).
Astfel de bauturi contin cantitati impresionante de zahar care favorizeaza aparitia sindromului metabolic, o conditie asociata cu obezitatea, diabetul si bolile de inima.
In plus, evita carbogazoasele indulcite cu sirop de porumb, deoarece este bogat in fructoza (este diferita de cea din fructe ) si accelereaza depunerea kilogramelor, prin dezechilibrarea balantei dintre satietate si foame.
De asemenea, in acidulate se gaseste guma guar (E 412), o substanta care provoaca greata si crampe abdominale.
Sursa: Agerpres