Vezi VIDEO
Statisticile din registrele medicilor maramureseni arata ca numarul persoanelor infectate cu virusul HIV, la nivelul judetului Maramures, este relativ constant in ultima perioada. In medie, in fiecare an apare cate un bolnav sau doi, insa ceea ce este cel mai grav, conform specialistilor, este faptul ca infectia apare tot mai des in cazul persoanelor care consuma droguri prin administrare intravenoasa.
Primele semne ale unei infectii cu virusul HIV sunt febra ridicata, micozele bucale, dar si diareea, conform specialistilor maramureseni. Tot acestia arata faptul ca relatiile sexuale neprotejate cu persoane necunoscute sau cele homosexuale cresc riscul unei infectii cu acest virus, insa cel mai mare pericol se intalneste in randul consumatorilor de droguri injectabile.
„In judetul Maramures, avem aproximativ 50 de persoane infectate cu HIV, dintre care 20 se afla in Baia Mare, la Spitalul de Boli Infectioase, in tratament, iar ceilalti sunt la Sighet unde si acolo este sectia de boli infectioase, care se ocupa de dansii. In ultima perioada au aparut foarte multi bolnavi care utilizeaza droguri cu administrare intravenoasa, deci asta este un pericol care la noi deja a inceput sa isi faca efectul si sa apara bolnavi ca utilizatori de droguri”, a explicat sefa sectiei de Boli Infectioase, dr. Zenovia Pop.
Pe langa bolnavii care primesc in mod regulat tratament antiretroviral, sunt si persoane infectate care se afla pe o lista de asteptare, acestea beneficiind de tratament doar atunci cand le scade imunitatea. In medie, tratamentul unui pacient infectat cu HIV se ridica la peste 2.000 de lei, aceste sume fiind asigurate de la bugetul de stat. Daca pana nu demult, aceste fonduri erau alocate de catre Casele de Asigurari de Sanatate, acum acestea vin direct de la Ministerul Sanatatii, modificarea aducand o serie de dificultati in gestionarea situatiei.
„In medie, pe luna, se cheltuiesc intre 23 si 28 de milioane (n.r., lei vechi). Este o suma destul de mare si pentru aceasta statul roman asigura tratamentul, cu anumite intervale in care nu se face virarea in cont a banilor necesari. In ultima perioada, ne-am confruntat cu o astfel de problema, trecandu-se de la CAS la Ministerul Sanatatii, sigur ca au intervenit anumite probleme, dar speram sa se regleze in continuare si sa se asigure tratamentul, pentru ca daca nu-i asiguri tratamentul unui bolnav infectat HIV, evolutia lui ulterioara poate sa duca la deces”, a aratat dr. Zenovia Pop.
In momentul in care o persoana este suspecta de infectie cu virusul HIV, aceasta trebuie sa se prezinte la spitalul de boli infectioase, pentru o confirmare a bolii. In situatia in care rezultatele se dovedesc a fi pozitive, persoana in cauza primeste un tratament, analize gratuite, dar si consiliere psihologica.
Sursa: Gabriela Kuhajda