Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, face apel la medicii de familie si la cei din spitale sa sustina campania de imunizare antigripala gratuita a Ministerului Sanatatii (MS), in conditiile in care pana acum au fost folosite mai putin de 100.000 dintre cele 500.000 de doze cumparate de MS.
„Ministerul Sanatatii a incheiat un acord cadru pentru doi ani pentru trei milioane de doze de vaccin, astfel incat, in functie de receptivitatea populatiei si a cadrelor medicale, ne-am asigurat ca vom putea suplimenta cantitatile de vaccin si peste cele 500 000 de doze. Facem apel la medicii de familie, dar si la cadrele medicale din unitatile sanitare sa sustina campania de vaccinare a Ministerului Sanatatii pentru scaderea riscului de imbolnavire a populatiei”, a declarat, luni, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.
Pentru sezonul 2014-2015, MS a achizitionat 500 000 de doze de vaccin antigripal, care au fost in totalitate distribuite catre directiile de sanatate publica la nivel local, iar pana in prezent au fost imunizate peste 96.000 de persoane.
Ca in fiecare an, campania de vaccinare gratuita se deruleaza prin cabinetele medicilor de familie si in spitale. Sunt vaccinate persoanele cu risc ridicat de imbolnavire, respectiv persoane cu varsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, in special boli respiratorii, cardiovasculare sau metabolice, copii si batrani institutionalizati, personal medical si gravide.
In farmacii, o doza de vaccin antigripal costa aproximativ 30 de lei.
Potrivit medicilor, vaccinarea este cea mai sigura si eficienta metoda de prevenire a imbolnavirilor de gripa. De asemenea, masurile de igiena personala (spalarea cu apa si sapun a mainilor, folosirea batistelor pentru stranut sau tuse, respectarea unui regim de viata sanatos – alimentatie bazata pe legume si fructe, odihna si miscare) sunt esentiale pentru prevenirea afectiunilor respiratorii si a gripei.
MS reaminteste, pe de alta parte, ca medicatia antigripala (antivirala) existenta in stoc la fiecare sectie/spital de boli infectioase se administreaza la indicatia medicului, in cazurile grave sau in prezenta bolii la persoane cu factor de risc cu complicatii, indiferent de rezultatul de laborator pentru gripa.
Sursa: Mediafax