Vezi VIDEO
O atentie sporita in privinta alimentelor trebuie acordata in perioadele in care se inregistreaza temperaturi foarte ridicate. Acesta este avertismentul inspectorilor sanitar-veterinari din Maramures, care au intetit controalele in targuri si piete, unde exista produse perisabile tinute in soare, la temperaturi crescute, si mai apoi vandute. Vizate de controale sunt, in aceste zile, si restaurantele, respectiv cantinele din Baia Mare si alte localitati din judet.
Controalele inspectorilor sanitar-veterinari vizeaza in principal conditiile in care sunt depozitate si pastrate alimentele. Se urmareste insa si respectarea indicilor de pe etichete, actele de provenienta si certificatele de sanatate pentru marfa scoasa la vanzare. O atentie deosebita acorda angajatii Directiei Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Maramures lactatelor si mezelurilor comercializate in acesta perioada. Ei subliniaza insa ca si cumparatorii trebuie sa fie atenti, pentru a se feri de pericole, iar primele semne privind alterarea alimentelor vin de la aspect si miros.
„Cele mai periculoase sunt ouale, laptele, carnea, pentru ca – dupa cum bine stiti -, conform Ordinului 111 se permite vanzarea anumitor produse direct catre consumatorul final. Aceasta nu inseamna ca aceste produse – si ma refer aici la lapte, oua -, se vand direct din strada. Consumatorul final trebuie sa stie, si sa nu fie indiferent, de unde isi procura aceste documente si care sunt informatiile primare pe care produsele le ofera. Noi obligam producatorii sa ofere niste informatii primare vizavi de locul de producere, sanatatea animalului, sanatatea persoanei care manipuleaza si vinde efectiv produsul final”, a precizat directorul adjunct al DSVSA Maramures, Vasile Pop.
In urma incidentului petrecut saptamana trecuta la Satu Mare, cand mai multi copii si adulti care au luat parte la un banchet au ajuns la spital cu simptome specifice toxiinfectiei alimentare, inspectorii maramureseni au in vedere si verificarea cantinelor, restaurantelor si pensiunilor din judet.
„Sunt verificate si documentele de provenienta, certificatele sanitar-veterinare ale produselor, se verifica termenele de valabilitate ale produselor, se verifica incintele de depozitare, respectiv temperaturile de pastrare, iar ce este specific in zona restaurantelor si cantinelor, se verifica atat starea de igiena a spatiilor respective, cat si a personalului care manipuleaza produsele de origine animala si nu numai”, a mai declarat Vasile Pop.
Indicat este, de asemenea, in momentul in care facem cumparaturi, sa ne alocam putin timp pentru a verifica daca termenii prevazuti pe eticheta sunt respectati si corespund cu modul de pastrare al acestora. De exemplu, in cazul laptelui, acesta poate fi achizitionat si consumat fara probleme cu conditia ca acesta sa fie tinut si depozitat la o temperatura de maximum 8 grade. Si pentru oua si carnuri este valabila aceasta regula, temperatura de pastrare fiind prevazuta pe eticheta produsului.
Sursa: Anca Popescu Glodan