In urma cutremurului de pamant care a avut loc acum trei ani, multi oameni au fost ingrijorati de faptul ca unele cladiri sau blocuri din Baia Mare s-ar putea prabusi in cazul in care ar avea loc un cutremur de o intensitate mai mare. Conform datelor pe care le detine Institutul de Stat in Constructii, in Maramures nu exista cladiri care sa prezinte risc seismic ridicat.
„In judet nu sunt cladiri cu grad seismic I sau II. Este de datoria fiecarei primarii sa tina evidenta cladirilor cu risc seismic si sa solicite expertizarea lor. Pana in momentul de fata, nu sunt inregistrate cladiri cu un risc seismic crescut. De exemplu, cladirea hotelului Minerul din Centrul Vechi al orasului a fost expertizata si a rezultat ca nu prezinta risc seismic”, a declarat Arpad Virag, inspector de specialitate in cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii.
Exact acum trei ani, la ora 09.15 minute si 20 de secunde, un cutremur cu o intensitate de 4 grade pe scara Mercalli s-a simtit in judetul Maramures. Unda de soc a fost declansata de un cutremur de o intensitate de 4,6 grade pe scara Richter care a avut loc in zona Ucrainei.
Desi cutremurul nu a fost de intensitate mare, multi maramureseni au intrat in panica nefiind obisnuiti cu miscarile telurice. Unda de soc a fost resimtita cel mai puternic in Baia Mare, Sighetu Marmatiei, Seini sau Tautii Magheraus, fara a fi inregistrate insa niciun fel de pagube.
Probabilitatea ca un cutremur de o intensitate mai mare sa aiba loc in Maramures este foarte scazuta, singura zona cu probleme ar putea fi Sighetul. Acolo acceleratia terenului ajunge la 0,16 g, conform datelor prezentate de Inspectoratul de Stat in Constructii. Cea mai activa zona din punct de vedere seismic din Romania este, insa,Vrancea, acolo unde se inregistreaza o acceleratie a terenului de 0,32 g.
Sursa: Andrei Gherghel