Calciul luat din alimente nu are o influenta cardiovasculara semnificativa, dar suplimentele de calciu pot creste riscul unui atac de cord, subliniaza in articol Sabine Rohrmann, cercetator la universitatea din Zurich.
Aceste suplimente alimentare, recomandate numai in cazul varstnicilor si femeilor la menopauza, cresc si riscul de accident vascular cerebral si de mortalitate cardiovasculara, potrivit unui studiu elaborat in Germania pe 24.000 de subiecti cu varste cuprinse intre 35 si 64 de ani. Timp de 11 ani, in randul acestor persoane s-au inregistrat 354 de infarcte, 260 de accidente vasculare cerebrale si 267 decese. Participantii la acest studiu, care au luat zilnic peste 1.100 miligrame de calciu, au inregistrat un risc de infarct cu 31% mai mare decat cei care l-au luat intr-o doza moderata, de circa 800 de miligrame.
Potrivit expertilor, calciul provenit dintr-o dieta echilibrata este ingerat in mici cantitati pe parcursul zilei, ceea ce faciliteaza absorbtia sa in organism, in timp ce suplimentele provoaca cresteri bruste ale nivelului de calciu in sange.
Intr-un editorial care insoteste respectivul articol, cercetatorul Ian Reid, de la Universitatea din Auckland (Noua Zeelanda), afirma ca siguranta administrarii suplimentelor de calciu „este examinata tot mai minutios” si concluzioneaza ca „trebuie sa consideram acest mineral ca fiind o componenta importanta a unei diete echilibrate si nu un panaceu ieftin pentru problema universala a osteoporozei la menopauza„.
Sursa: Agerpres