Fosforul face parte din categoria compusilor pirotehnici, folosindu-se pe scara larga pentru crearea unor efecte speciale in timpul focurilor de artificii.
In prezent este pe cale de a fi scos din uz in urma numeroaselor explozii accidentale ce au facut mai multe victime.
Este un element chimic alotrop, adica se prezinta sub diverse forme: cele principale fiind rosu si alb (numit impropriu fosfor galben desi arata ca o masa cristalina translucida, de consistenta cerii).
Fosforul rosu e cel mai stabil si tocmai de aceea are diverse aplicatii civile, fiind folosit la fabricarea capselor si chibriturilor (de fapt a pastei de frecare lipite pe cutii), in vreme ce fosforul alb arde instantaneu in contact cu atmosfera. El trebuie depozitat sub pelicula de apa ori in recipienti speciali.
Fosforul alb/galben, varietate din care face parte cel degajat in accidentul din Ucraina luni, 16 iulie 2006, e folosit cu precadere in aplicatii militare desi din punct de vedere formal nu a fost incadrat in categoria armelor chimice pe motiv ca efectul sau nociv se produce in primul rand degajarea de energie termala si nu prin gradul avansat de toxicitate.
In contact cu pielea ori caile respiratorii produce arsuri deosebit de grave, ce pot provoca moartea persoanelor expuse.
Toxicologii considera ca ingerarea a 1 miligram fosfor alb/galben per kilogram corp constituie o doza letala.
Fosforul alb/galben este rapid absorbit in tractul intestinal si dupa cateva ore circa 70% din doza ingerata ajunge in ficat, unde declanseaza complicatii severe.
Chiar si in cantitati mici ajunge sa afecteze mai ales creierul, rinichii si muschii striati.
Cele mai evidente simptome in caz de intoxicatie cu fosfor alb/galben sunt dureri gastro-intestinale, tulburari hepatice, blocaj renal, aritmii, atacuri de apoplexie, putandu-se intra in coma si apoi in colaps cardio-vascular.
In unele cazuri apar senzatii de miros iute, arsuri ale mucoaselor, voma si fecale fosforescente.
Specialistii recomanda sa se intervina pentru dezintoxicare in maximum 2 ore de la contactul cu substanta periculoasa.
Chiar si in cele mai dotate centre medicale din lume o interventie intarziata mai mult de 10-12 ore de la incident se soldeaza cu otravirea ireversibila a pacientului si o rata inalta a mortalitatii.
Cele mai multe sanse de salvare le au cei ce prezinta deranjamente stomacale si reactii de voma timpurii.
Cu rol de antidot se folosesc de obicei oxidul de magneziu si sulfatul de cupru.
Prin aprindere, asa cum s-a intamplat in accidentul feroviar din Lviv – Ucraina, fosforul alb se oxideaza in pentoxid de fosfor.
In contact cu apa, acest compus se transforma in acizi metafosforici si ortofosforici, provocand implicit ploi acide.
Populatia din Maramures a fost sfatuita sa isi ia masuri in cazul in care norul toxic aparut dupa deraierea garniturii de tren incarcate cu fosfor va ajunge in Romania. Autoritatile de la Bucuresti au precizat ca mai repede de 36 de ore acesta nu are cum sa ajunga la granita tarii, pentru ca vantul abia adie.
Alte masuri privesc igiena corporala, populatia fiind sfatuita sa se spele cat mai des pe maini, stuit fiind ca fosforul, substanta otravitoare, poate produce iritatii si arsuri la in zonele de contact.
Sursa: eMM.ro