Copresedintele PNL Alina Gorghiu atrage atentia ca in Romania se arunca peste 1,7 milioane de tone de alimente in fiecare an, iar aceasta „risipa enorma” va putea fi diminuata printr-o initiativa legislativa propusa de colegul sau liberal Florin Alexe.
„In Romania se arunca peste 1,7 milioane de tone de alimente comestibile in fiecare an. Magazinele si restaurantele nu pot vinde produse care se apropie de expirare, chiar daca ele sunt inca bune pentru consum. Pentru a diminua aceasta risipa enorma, deputatul PNL Florin Alexe propune o lege prin care comerciantii sa fie obligati sa directioneze aceste produse catre orfelinate, camine de batrani sau ONG-uri care ii ajuta pe cei nevoiasi”, a scris Gorghiu, duminica, pe Facebook.
Ea a adaugat ca Uniunea Europeana indeamna toate tarile sa gaseasca solutii pentru a reduce cantitatea de alimente bune de consumat care sunt aruncate la gunoi, avand in vedere ca exista milioane de oameni care ar putea beneficia de ele.
„In multe tari occidentale s-au adoptat legi similare si ma bucur sa aflu ca exista un consens si in Romania, intre politicieni si comercianti, pentru implementarea initiativei”, a mai scris copresedintele PNL.
Potrivit proiectului de lege initiat de deputatul PNL Florin Alexe si depus la Senat, agentilor comerciali le este interzisa distrugerea intentionata a produselor alimentare devenite improprii consumului uman in urma degradarii naturale. In caz contrar, sunt sanctionati prin amenda contraventionala in valoare de 10.000 lei.
„Diminuarea risipei alimentare este un obiectiv ce va fi urmarit de toti agentii economici angajati in productia si comercializarea alimentelor. Prin risipa alimentara se intelege fenomenul in urma caruia alimentele destinate oamenilor ies din circuitul consumului uman din pricina degradarii naturale si sunt distruse conform legislatiei in vigoare”, se mai arata in proiect.
Potrivit acestuia, actiunile intreprinse de agentii comerciali pentru limitarea cantitatilor de alimente distruse in urma degradarii naturale se vor desfasura in urmatoarea ordine de prioritate: „masuri pentru dimensionarea mai eficienta a stocurilor si masuri pentru vanzarea cu prioritate a produselor care se apropie de data expirarii, donarea alimentelor inca potrivite pentru consul uman, dar aflate aproape de data expirarii catre fundatii si asociatii umanitare, spitale, orfelinate si camine de batrani, directionarea alimentelor devenite improprii pentru consumul uman spre consumul de catre animale in cazul in care acest lucru nu le afecteaza in vreun fel sanatatea, directionarea produselor alimentare devenite improprii pentru consumul uman sau animal catre agricultura, ca ingrasaminte, directionarea produselor catre valorizarea energetica prin transformarea in gaz metan sau prin incinerare directa”.
Proiectul de lege este semnat de mai multi deputati PNL, UDMR si din grupul minoritatilor.
Sursa: Agerpres