Vezi VIDEO
170 tone de afine, mure, macese si fructe de soc au fost recoltate anul acesta in Maramures. Desi productia pare a fi una destul de buna, potrivit reprezentantilor Directiei Silvice Maramures, cele mai multe fructe nu au fost culese. Ele putrezesc in padure pentru ca, din cauza preturilor mici de achizitie, sunt din ce in ce mai putini oameni interesati sa le adune. Singurele fructe care au fost stranse in cantitati mari au fost afinele, pentru ca pretul acestora este de zece ori mai mare decat al murelor.
Ca in fiecare an, fructele de padure au ajuns la export, pentru ca, in tara, fabricile care se ocupa cu gemuri, dulceturi sau ceaiuri pot fi numarate pe degete. Circa 130.000 euro au fost incasati de catre Directia Silvica Maramures din vanzarea fructelor, din aceasta suma 90.000 euro ajungand la culegatori.
„Preturile in plan european au ramas constante, iar nivelul de trai in Romania a crescut, totusi, in ultimii ani. Asa ca pretul de achizitie nu este atractiv pentru culegatori. De aceea, a ramas nerecoltata mare parte din cantitatea de macese, la fel s-a intamplat cu murele. Cu afinele a fost o problema din cauza ingheturilor din luna mai, dar s-a recoltat absolut tot”, a spus Marcel Cosma, inginer in cadrul Directiei Silvice Maramures.
Anul acesta, preturile de achizitie a fructelor de padure au variat in functie de sortiment. Cel mai putin s-a platit pentru un kilogram de mure, respectiv 1,5 lei, iar un kilogram de afine a ajuns sa fie cumparat cu 13 lei.
Sursa: Andrei Gherghel