Ne îndepărtăm din nou de imunitatea de masă. Inclusiv în centrele de vaccinare din Bucureşti. Acolo unde, în urmă cu două săptămâni, oamenii aşteptau ore întregi la coadă injectarea serului, acum abia mai trece câte un pacient. De altfel, în două săptămâni, în toată țara, numărul celor care se mai vaccinează s-a redus aproape la jumătate.
Cozile de acum două săptămâni de la centrele de vaccinare din București au dispărut. Numărul celor care mai vin acum să se imunizeze aproape că s-a redus la jumătate.
Dr. Isabel Negru, medic specialist: Ne menținem undeva la 1.000, 1.000 și ceva de vaccinări pe zi. La maraton au fost 8.000 de persoane în 72 de ore. (Cum va explicați?) Probabil și restricțiile care încă sunt în discuție. Pe noi ne bucură acest număr, pentru că în lunile de vară era destul de trist aici, adică nu intra decât o persoană la câteva ore.
Acum din nou ne îndepărtăm de posibilitatea de a obține cât mai repede imunitatea de masă care să ajute la învingerea pandemiei.
Dacă în urmă cu o săptămână, cu greu găseai un loc liber în sala de vaccinare din imagini, iar oamenii stăteau chiar și în picioare ca să aștepte să ajungă la rând la vaccinare, acum lucurile arată cu totul altfel. Cele mai multe scaune sunt neocupate, e drept însă există și un avantaj – timpul de așteptare a scăzut.
Medicii atrag atenția că vaccinarea la chiuvetă poate fi pentru mulți o condamnare la moarte: un pacient fals vaccinat care ajunge la spital trebuie să primească un tratament similar cu cel administrat unei persoane nevaccinate.
Dr. Florin Mihălțan, medic specialist pneumoftiziologie: Virusul nu și-a spus încă cuvântul, nu și-a deconspirat toate problemele pe care le poate crea în relația cu un organism uman, deci un pacient sever, chiar dacă a fost fals vaccinat, ca să zic așa, are nevoie de un tratament specific, ca un pacient nevaccinat sau ca un pacient care este sever după un vaccin făcut la distanță.
Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, medic cardiolog: Apropo la întrebarea ce vaccinuri sunt acestea dacă totuși eu mă îmbolnăvesc. Răspunsul este ce fel de vaccin este cel antituberculos, dacă poți să faci tuberculoză, este același lucru. În momentul în care o faci, o faci mult mai ușor pentru că ești pregătit deja, celulele tale au memorie imunologică și acționează.
CUM A SCĂZUT RATA DE VACCINARE ÎN ULTIMA LUNĂ
5 noiembrie 89 929
28 octombrie 126 492
27 octombrie 150 935
23 octombrie 127 305
Sursa: vaccinare-covid.gov.ro