Cercetatorii americani, inspirati din arta traditionala japoneza origami, au creat primul robot care se depliaza singur si care ar putea revolutiona robotica prin numeroasele sale aplicatii, atat pe Terra, cat si in spatiul cosmic, potrivit AFP.
Ei au utilizat numai foi de hartie si de polistiren, care isi schimba forma la caldura, precum si microcircuite electronice si baterii. Au programat in trei dimensiuni un mic robot care a luat de la sine forme complexe in patru minute si a inceput sa se deplaseze cu viteza de 5,4 centimetri pe secunda, fara nicio interventie din partea omului.
Dispunerea balamalelor in polistiren si ordinea plierii s-au bazat pe circuite de incalzire comandate cu ajutorul unui software. Aceasta realizare, prezentata joi in revista americana Science, arata ca este posibil sa se fabrice repede, in mod automat si cu costuri reduse masini inteligente care pot interactiona cu mediul lor.
Oamenii de stiinta s-au inspirat din procese de autoasamblare observate in natura, ca, de exemplu, modul in care aminoacizii formeaza proteine complexe dotate cu functii sofisticate. “A putea programa un robot pentru a se asambla singur si a executa sarcini fara interventia omului este un obiectiv-cheie pe care il vizam de mai multi ani”, explica Rob Wood, profesor de inginerie si de stiinte aplicate la institutul de cercetari Wyss din cadrul Universitatii Harvard, principalul autor al acestor lucrari la care au participat ingineri de la Massachusetts Institute of Technology (MIT).
Aceasta noua abordare ar permite sa se produca rapid roboti complecsi de diferite marimi, care ar fi foarte solizi, potrivit cercetatorilor. Tehnica de autopliere a foilor evita utilizarea elementelor de asamblare necesare pentru fabricarea robotilor actuali sau folosirea altor echipamente electromecanice complexe. Ea permite, de asemenea, integrarea unor componente electronice, senzori si servomotoare, precizeaza profesorul Wood.
Materialele pentru acest robot au costat o suta de dolari, dintre care 20 de dolari pentru structura si 80 de dolari pentru baterii si motorul electric, afirma Sam Felton, cercetator in inginerie la Universitatea Harvard, coautor al studiului.
Acest proiect a costat in total 11.000 dolari, insa aceasta suma se explica prin faptul ca au fost testate 40 de prototipuri, potrivit cercetatorului. “Daca ar trebui sa facem alt robot astazi, nu ar costa decat o suta de dolari”, subliniaza acesta.
Robotii de acest tip au numeroase aplicatii potentiale. Dat fiind faptul ca se prezinta initial sub forma de elemente plate, pot fi desfasurati in operatiuni de cercetare si de salvare in locuri precum imobile prabusite, unde se pot deplia automat.
Acesti roboti ar putea fi lansati in forma lor plata in numar mare in spatiu si la costuri mai mici pentru ca sunt mai usori. Odata pe orbita, s-ar putea deplia singuri pentru a efectua diferite misiuni, potrivit cercetatorilor.
Sursa: Agerpres