Cele doua trupe – una din Franta, iar cealalta din Maramures – au avut un prim concert miercuri seara in Bucuresti, iar joi sunt asteptate de rockerii din Buzau la „Festival Top T”. Urmeaza pe lista Clujul, Satu Mare, iar apoi Maramuresul, cu ambele municipii – Sighetu Marmatiei si Baia Mare.
Chiar daca si-a castigat renumele in ţari precum Elvetia, Belgia si Franta, Tripod nu e inca prea cunoscuta fanilor de muzica metal din estul Europei. Am profitat de faptul ca baietii se pregateau sa vina in Romania si, cu ajutorul lui Mihai de la Dirty Shirt, am reusit sa aflu mai multe despre planurile francezilor. Cel care a facut “dezvaluirile” e K-Lee, vocalul formatiei si unul dintre cei mai vechi componenti.
********************************************************************************
Pe siteul oficial am gasit o scurta biografie a trupei dar sunt convinsa ca ati putea scrie chiar o carte despre Tripod. Poti sa imi spui cum a inceput totul? Ce v-a facut sa urcati pe scena si de ce ati ales sa "metalcore"?
K-Lee: Salutari. Trupa s-a infiintat in 1994 intr-un format trio. In 1999 am intrat si eu in trupa ca solist, iar in 2000 am semnat contractul cu Coriace Management astfel ca, un an mai tarziu a putut sa apara primul nostru album. Tot atunci, in 2001, si-a facut integrarea in echipa Sriracha Sauce (booking). A urmat de un turneu cu mai mult de 140 concerte in toata Franta.
In 2003, ne-am schimbat chitaristul, dar am si inregistrat un nou album – "Data Error". Ulterior am avut o noua schimbare de line-up (baterist si chitarist) insa, dupa toate aceste schimbari, am reusit ca in 2004 sa compunem albumul cel mai metal al trupei: "Deviances".
La fiecare album am realizat turnee, deoarece muzica noastra e putin prea underground ca sa fie difuzata pe posturile de radio comerciale. Prin urmare, solutia pentru a ne face cunoscuti si mai ales pentru a intalni publicul a fost concertele.
Cele 3 albume sunt relativ diferite datorita schimbarilor succesive de componenta si binenteles influentele au variat. Fondul a urmat insa aceasi traiectorie: “energie” si “groove”. In ceea ce priveste ultimul album, am dorit sa crestem agresivitatea si sa stilizam albumul cu un sound “garage".
Ati avut foarte multe concerte in vestul Europei, dar nimic catre frontiera estica a Uniunii Europene. Vad ca doriti sa schimbati acest lucru: un turneu in mai multe orase in Romania si imediat dupa aceea un concert in Budapesta. Ce public sperati sa intalniti?
K-Lee: Intr-adevar am concertat mai ales in Franta, Belgia si Elvetia, pe urma a avut loc schimbul cultural intre Romania si Franta, datorita lui Mihai si a festivalului East West Fest.
In ceea ce priveste publicul, nu pot sa iti spun exact… Cred ca daca oamenii sunt curiosi si au chef de petrecere vor veni la concertele noastre. Dupa aceea ne ocupam noi de urechile lor…
Aici in Romania, putine trupe isi permit sa aiba un inginer de sunet, luminist si materialul necesar pentru a realiza concerte in cele mai bune conditii. Si mai putine trupe reusesc sa traiasca din muzica. Care e situatia in Franta si mai ales pentru Tipod? Muzica este profesia voastra?
K-Lee: Nu este foarte usor nici in Franta si cateodata suntem obligati sa muncim pe langa (tot in domeniul muzical, bineinteles). Putine trupe reusesc totusi sa traiasca exclusiv din muzica.
Este pret care trebuie platit de cei care continua sa faca muzica. Te asigur ca nici noi nu mai avem inginer de sunet asa ca o sa fim la egalitate cu trupele romanesti.
Nu cunosteam Tripod inainte ca cei de la Dirty Shirt sa organizeze East West Fest-ul si mai ales turneul din mai. Probabil e aceasi situatie si pentru rockerii romani, care nu au avut inca ocazia sa va guste muzica. V-ati gandit sa continuati sa va promovati muzica in Romania si cum anume?
K-Lee: Pentru noi e ceva nou, nu am avut niciodata distributie in Europa de Est si cred ca nu trebuie lasata treaba balta. Contactele vor trebui pastrat. E foarte important pentru mai tarziu.
Am ascultat piesele voastre pe internet, am simtit o oarecare influenta Pantera (de exemplu "Jojo") si poate un pic Slipknot. Sunt niste trupe model pentru voi?
K-Lee: Binenteles, dar mai sunt multe alte trupe. Nu suntem sectisti, ascultam multe stiluri diferite…
Cunoasteti muzica romaneasca si trupe din Romania? V-ar face placere sa cantati cu un anume trupa (romaneasca sa nu) ? Am vazut ca aveti deja experianta de a canta cu mari trupe: Sepultura, Fear Factory, Machine Head… Cum o fost aceasta experienta?
K-Lee: Cunosc doar Dirty Shirt, trupa lui Mihai. Imi plac foarte mult fiindca sunt genul care comunica mult cu publicul. Creeaza o atmosfera un pic festiva si in acelasi timp electrica. Abia astept sa ajung in Romania. Ultima data cand ne-am intalnit nu am avut timp sa ducem cheful pana la capat.
Cat despre faptul ca am cantat cu Fear Factory… Ne-a motivat enorm. A fost “cool”. Eu personal am preferat totusi sa cant cu Sepultura. Am avut o comunicare foarte buna si chiar am jucat un meci de fotbal cu ei. A fost o ambianta foarte buna.
Ati scos deja 3 albume, "Lèche" (2001), "Data Error" (2003) et "Déviances" (2005). Asta inseamna multa munca si inspiratie. Care a fost muza voastra pana in prezent? As vrea sa stiu de asemenea daca aveti o noua sursa de inspiratie pentru albumul urmator. Banuiesc ca fanii vostri asteapta nerabdatori fiindca deja sunt obisnuiti cu un album la doi ani.
K-Lee: Religia, alegerea, sexul, viciul, prostia umana, desconsiderarea celorlalti… Iata in linii mari sursele noastre de inspiratie si tot ceea ce ne calca pe nervi. E drept ca am impins limita de multe ori in cinism, dar asta ne place.
Ne simtim bine in subiecte de genul asta si in plus sunt o sursa de inspiratie inepuizabila. In ceea ce priveste urmatorul album, este inca prea devreme, Cred ca va fi nevoie de mai mult timp decat de obicei…
Sursa: Larisa Tivadar