Ţara noastră a fost eliminată din cursă pentru câteva puncte slabe avute în dosarul prezentat. În primul rând, ne-a dezavantajat faptul că momentan avem doar două săli acceptate de IHF, cele din Râmnicu Vâlcea şi Cluj Napoca. O altă cauză care a dus la respingerea candidaturii a fost instabilitatea politică, menţionată în dezbateri de membrii Consiliului Director.
În ciuda promisunilor făcute din partea Guvernului României şi chiar a Preşedinţiei, cei 18 membri cu drept de vot au preferat Croaţia, o ţară care, spre deosebire de România, are o infrastructură mult mai bine pusă la punct.
”Candidatura României s-a bazat mai mult pe machete de săli care urmează să fie construite. Noi am cerut ceva palpabil, nu promisiuni”, a declarat unul dintre membrii IHF.
Cele mai apreciate dosare le-au avut Croaţia şi Grecia, însă, în final, a contat şi tradiţia, croaţii fiind campionii olimpici la zi. Candidatura Croaţiei a fost susţinută în Germania de două vedete de 24 de karate: portarul Vlado Sola, de la RK Zagreb, şi centrul Ivano Balici, de la echipa spaniolă Ciudad Real, ambii campioni olimpici în 2004 şi mondiali în 2003.
Printre cei care au facut lobby pentru România s-au aflat foştii campioni mondiali Ronald Gunesch, Werner Stockl, Petre Ivănescu, Cornel Oţelea şi Cristian Gaţu, ultimul fiind chiar actualul preşedinte al FRH.
Tot la Herzogenaurach s-a decis ca turneul final al Campionatului Mondial feminin de peste doi ani, din luna decembrie, să se dispute în China, ţară care nu a avut contracandidat. Asiaticii au avut un dosar foarte bine pus la punct, bazându-se în special pe infrastructura de la Jocurile Olimpice de la Beijing, din 2008.
Sursa: Daniel Kotecz