Conform declaraţiei lui Dan Mihalache, raportul care urmează să fie prezentat marţi de reprezentanţii Comisiei Europene are ca aspect pozitiv menţinerea datei de 1 ianuarie 2007 pentru aderare. El spune că România va primi şi câteva bile negre de la raportorii europeni pentru neîndeplinirea unor obligaţii, cum e înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Integritate.
Monitorizare post-aderare pentru România
“Semnalele sunt destul de alarmante pentru viitor. Din documentele neoficiale reiese că după 1 ianuarie va exista un mecanism de supraveghere a României – ceea ce reprezintă o premieră comparativ cu ce s-a întâmplat în momentul în care alte state au aderat la structurile europene. Acest mecanism va elabora un alt raport de monitorizare până în iunie anul viitor, pe care îl va prezenta Consiliului şi Parlamentului European. Acel raport poate propune se aplice clauze de salvgardare sau doar tăierea unor fonduri pe care România ar fi îndreptăţită să le primească”, a declarat Dan Mihalache pentru eMaramures.ro.
Euro-observatorul crede că acesta e un semn de neîncredere din partea oficialilor UE şi că România riscă să nu primească bani dacă nu va respecta programul de aderare. ”Dacă guvernul avea flexibilitate în negocierea cu celelalte partide, dacă Monica Macovei nu s-ar fi pus capră împotriva Parlamentului şi a tuturor, legea Agenţiei Naţionale de Integritate ar fi putut să treacă şi atunci probabil că lucrurile ar fi stat altfel”, a mai spus Mihalache.
Angela Buciu nu sărbătoreşte vestea aderării
Veştile privind raportul de ţară pozitiv care va fi dat marţi nu au încântat-o prea mult pe deputata PRM Angela Buciu. Maramureşeanca spune că acest moment e important pentru România şi dovedeşte o prestanţă, dar că nu poate fi sărbătorit decât… “teoretic”. “Vom primi unda verde pentru că nu numai noi suntem interesaţi, dar ce ne aşteaptă mi-e şi groază să mă gândesc. Populaţia nu e pregătită pentru acest moment. Vor fi preţuri diabolice pentru buzunarul poporului român, aşa că nu mă bucur deloc.”
Ioan Hoban e mai optimist
Şi deputatul maramureşean Ioan Hoban era sigur luni că reprezentanţii UE vor da o veste bună României. “Vom primi acceptul să intrăm în UE. Din câte am înţeles vor fi totuşi semnalate trei probleme – pe partea de justiţie, pe partea de securitate alimentară şi în ce priveşte acordarea fondurilor europene prin Agenţia de Plăţi. Personal cred că justiţia e capitolul la care mai avem cel mai mult de lucrat. Restul pot fi rezolvate în scurt timp”, a declarat acesta.
Sursa: Larisa Tivadar