Politicienii neozeelandezi i-au adus un imagiu biologului roman Mihai Muncus-Nagy, care s-ar fi inecat in timpul unei misiuni de cercetare efectuate pe insula Raoul, relateaza The Marlborough Express, in editia electronica de astazi, 5 ianuarie.
Ministrul pentru Conservarea Mediului, Kate Wilkinson, a declarat ca gandurile sale se indreapta spre biologul roman care lucra ca voluntar pentru Departamentul de Conservare (DoC) si care ar fi fost luat de ape, luni, in timp ce se afla pe tarmul stancos al insulei Raoul, situata la 1.000 de kilometri nord-est de Noua Zeelanda.
„Mihai era un ecologist dedicat meseriei si pasionat de ceea ce facea. El a depus o munca de conservare valoroasa in numele departamentului in aceasta insula izolata si speciala”, a declarat Wilkinson.
Ministrul le-a multumit, de asemenea, tuturor celor implicati in operatiunea de cautare, in special celor sase membri si voluntari din cadrul Departamentului pentru Conservare aflati pe insula, pentru eforturile lor de a-si gasi prietenul si colegul.
Sotiei lui Muncus-Nagy i-a fost oferita posibilitatea de a vizita Noua Zeelanda si de a vedea cum a contribuit sotul ei, alaturi de alti voluntari, la protectia mediului in insulele Kermadec.
Purtatorul de cuvant pentru conservarea mediului din cadrul Partidului Laburist, Ruth Dyson, a declarat ca accidentul este o „lovitura tragica”, adaugand ca decizia de intrerupere a cautarilor a fost extrem de dificila.
Autoritatile neozeelandeze vor incepe o ancheta asupra acestui incident.
Biologul roman disparut in Noua Zeelanda, Mihai Muncus-Nagy, s-a specializat in silvicultura la Facultatea de Protectia Mediului a Universitatii Oradea, fiind pentru o perioada asistent universitar acolo, iar dupa ce s-a stabilit in Alba a fondat, impreuna cu sotia, o asociatie de mediu.
Biologul Mihai Muncus-Nagy, in varsta de 33 de ani, este de profesie inginer silvic, fiind absolvent al Facultatii de Protectia Mediului din cadrul Universitatii din Oradea, la specializarea Silvicultura.
Barbatul disparut si sotia sa sunt cunoscuti in judetul Alba pentru activitatea desfasurata in domeniul protectiei mediului, organizatia celor doi avand in administrare mai multe arii naturale protejate, precum padurea de stejar pufos de la Miraslau, o zona din Depresiunea Trascaului sau rezervatia Cheile Valisoarei.
Potrivit CV-ului sau, postat pe site-ul Asociatiei Biounivers, el s-a mai ocupat, de-a lungul timpului, de consultanta in silvicultura si cinegetica, a fost ofiter de credite agricole si membru AJVPS Alba (1996-2004), AJVPS Bihor (2004 – prezent).
Sursa: Mediafax