Ministrul Vasile Blaga a prezentat bilantul activitatii pe anul trecut, iar informatiile prezentate a dovedit ca institutiile aflate in subordine mai au de lucrat pana sa atinga performanta.
In raport s-a aratat ca realizarea primului Sistem Integrat de Securizare a Frontierelor, ce face legatura intre 200 de puncte de frontiera si baza centrala de date, dar si actiuni de combatere a crimei organizate. Potrivit datelor oficiale, aceste actiuni au dus la o scadere, in 2006, cu 4% a ratei criminalitatii de mare violenta, Romania fiind pe pozitia uneia dintre cele mai sigure tari din Europa, dupa cum informeaza Rompres.
MAI a apreciat activitatea Politiei Romane la capitolul dedicat integrarii europene ca fiind cu „cele mai importante rezultate”. Politia Romana a avut si alte realizari remarcabile in 2006. Numarul accidentelor grave si mortale s-a redus cu 13%, insa a crescut numarul furturilor din buzunare, al furturilor din locuinte si al autovehiculelor furate.
Situatia a fost pusa pe seama numarului redus de politisti in mediul rural: 93 de oameni ai legii la 100.000 de locuitori, fata de 243 de politisti la suta de mii de locuitori in mediul urban.
Fuga lui Omar Hayssam a tras in jos politia de frontiera
Combaterea migratiei ilegale si a traficului de persoane si a coruptiei au reprezentat alte actiuni importante desfasurate de MAI pe parcursul anului 2006, in domenii sensibile pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Actiunile desfasurate au avut ca rezultat faptul ca Romania a incetat sa mai reprezinte o tara sursa a migratiei ilegale, iar numarul cetatenilor returnati in 2006 a fost nesemnificativ.
Politia de Frontiera a avut o contributie insemnata la construirea cadrului necesar pentru ca romanii sa beneficieze de libertatea de circulatie, insa disparitia cetateanului Omar Hayssam a fost ^^un incident care a marcat activitatea din 2006^^ a institutiei, se arata in bilantul MAI.
La capitolul realizari, au fost mentionate acordurile cu Ungaria si Bulgaria, in vederea instituirii sistemului de control cu o singura oprire. De asemenea, a fost pregatita aplicarea noilor reguli de control si a directivei care a permis cetatenilor romani sa calatoreasca pe baza cartii de identitate.
Politia locala isi incepe activitatea din ianuarie 2008
MAI a definitivat pentru acest an Programul Operational Sectorial „Dezvoltarea capacitatii administrative”, in valoare de 245 de milioane de euro, proveniti din Fondul Social European. Coordonatele acestui program se refera la: intarirea interventiilor de politici publice in administratia centrala, imbunatatirea performantei serviciilor publice in administratia locala si asistenta tehnica pentru proiectele de reforma in administratia publica.
In raport sa indicat ca realizarile importante in reforma administratiei publice au fost in 2006 descentralizarea si depolitizarea structurilor.
MAI a definitivat proiectul de lege privind infiintarea Politiei Locale, care va fi aplicat din ianuarie 2008. Vor fi transferate primariilor competente din domeniile ordine si siguranta publica, paza obiectivelor de interes local, siguranta rutiera.
MAI a demarat anul trecut, conform bilantului, cea mai ampla reforma a administratiei publice din istoria Romaniei, prin initierea si sustinerea unui pachet de legi alcatuit din Legea-cadru a descentralizarii, Legea finantelor publice locale, Noul statut al functionarilor publici si noua Lege a administratiei publice locale. Aceste acte normative au fost adoptate de Parlament cu o larga majoritate.
Sursa: Ioana Osan