Parlamentarul maramuresean Nutu Fonta, deputat UNPR, a facut in data de 31 martie 2015 o declaratie politica despre necesitatea unei noi legi a raspunderii magistratilor, in contextul in care, in ultima perioada, se manifesta din ce mai intens necesitatea rediscutarii actelor normative care vizeaza raspunderea magistratilor.
Constitutia Romaniei, prin art. 52, instituie raspunderea patrimoniala a statului pentru erorile judiciare. Aceasta raspundere este reglementata prin lege si nu inlatura raspunderea magistratilor care si-au exercitat functia cu rea-credinta sau grava neglijenta. Potrivit dispozitiilor art. 94 din Legea 303/2004, judecatorii si procurorii raspund civil, disciplinar si penal in conditiile legii. In realitate insa, in ciuda existentei unui cadru legislativ, exista o serie de suspiciuni referitoare la imunitatea aproape perfecta de care beneficiaza magistratii romani, respectiv judecatorii si procurorii.
„Foarte multi romani de buna-credinta se intreaba, cu legitimitate, de ce magistratii nu pot fi retinuti, arestati sau perchezitionati decat cu acordul CSM, in urma sesizarii Inspectiei Judiciare. In acest context, sunt o serie de opinii referitoare la inexistenta raspunderii celor din Justitie care gresesc in mod repetat si cu intentie, care au gresit flagrant anumite rechizitorii sau au adoptat sentinte eronate. Efectele acestor erori s-au concretizat nu numai in condamnarea unor oameni nevinovati, ci si in obligarea statului roman la despagubiri reparatorii insemnate, in urma pierderii in mod repetat a proceselor deschise de cei lezati la Curtea Europeana a Drepturilor Omului(CEDO)”, sustine Nutu Fonta.
Deputatul considera ca nimeni nu poate generaliza o anumita stare de fapt si nici nu este indicat sa fie culpabilizat vreun magistrat fara dovezi concludente.
„Semnele de intrebare apar insa in circumstantele in care aceasta categorie profesionala nu raspunde practic in fata niciunei instante superioare pentru gafele facute in cursul instrumentarii si judecarii unor cauze penale sau civile. Romanii de rand ii considera o casta…aparte, ii vad ca pe o categorie de slujbasi ai statului care si-au stabilit singuri salariile si pensiile prin hotarari judecatoresti, fara a tine cont de legile in vigoare pentru salarizare si pensionare. Magistratii sunt perceputi de la nivelul omului simplu ca fiind singurii romani care nu raspund pentru erorile si deciziile lor culpabile, ce au distrus iremediabil destine in multe situatii”, considera deputatul UNPR.
Exista temerea ca sistemul de imunitate al magistratilor romani este impenetrabil, deoarece Inspectia Judiciara, singura institutie care-i poate verifica si controla conform legii, este formata tot din…magistrati, iar in acest caz se poate suspecta ca se aplica principiul „corb la orb nu-si scoate ochii!”…
De asemenea, se pune in balanta si realitatea conform careia actualul cadru legislativ nu ofera posibilitatea reala pentru tragerea la raspundere a magistratilor care au gresit. Conform art. 98 din Legea nr. 303/2004, judecatorii si procurorii raspund disciplinar pentru abaterile de la indatoririle de serviciu, precum si pentru faptele care afecteaza prestigiul justitiei. Art. 101 din aceeasi lege mentioneaza ca sanctiunile disciplinare se aplica numai de sectiile Consiliului Superior al Magistraturii, in conditiile legii sale organice. Procedura de aplicare a acestora este, asadar, reglementata de Legea nr. 317/2004.
„Consider ca se impune modificarea acestor acte normative, deoarece, intr-un stat democratic, puterea legislativa se situeaza, in mod normal, deasupra puterii judecatoresti. Parlamentul este singurul for democratic din Romania compus din oameni alesi, nu numiti! Daca in cazul senatorilor si deputatilor exista prevederea avizarii cererilor justitiei de catre Parlament, in cazul magistratilor nu exista nicio instanta superioara de control, in afara de Inspectia Judiciara si CSM, institutii formate din colegii judecatorilor si procurorilor verificati pentru comiterea unor abateri. Cred, de asemenea, ca avem nevoie de un nou act normativ care sa reglementeze raspunderea magistratilor, deoarece, fara sa generalizez, repet, nu sunt de parere ca orice roman este obligat sa ia pozitia de drepti in fata unui procuror! “, spune Nutu Fonta.
Deputatul UNPR a facut pe aceasta cale un apel catre premierul Victor Ponta si vicepremierul Gabriel Oprea, carora le solicita sa elaboreze un proiect de lege pentru a lamuri astfel de situatii, deoarece romanii asteapta sa vada nu numai parlamentari care raspund pentru faptele lor, ci si magistrati, conform principiului fundamental „Nimeni nu este mai presus de lege!”.
„Cred ca promovarea unei asemenea legi ar fi un gest de insanatosire a Justitiei din Romania, deoarece institutiile responsabile de controlul si verificarea magistratilor trebuie intarite constitutional si, eventual, dublate si de alte foruri care sa indeplineasca respectivele atributiuni, pentru a se asigura corectitudinea si transparenta totala in activitatea magistratilor”, considera deputatul Nutu Fonta.
Sursa: Emm