Romanii sunt in fata unui nou scrutin, dar si a unui referendum care propune chiar modificarea ”modelului” alegerilor prin trecerea la un sistem de vot uninominal. Sistemele electorale din Uniunea Europeana sunt variate, in procente situatia fiind astfel: sistemul de vot uninominal majoritar: 7,4% (Marea Britanie, Franta – varianta uninominal Basescu); sistemul de vot uninominal mixt: 7,4% (Lituania, Ungaria – varianta Guvern Tariceanu); sistemul de vot proportional: 85,2% din tarile UE (23 tari).
Sistemul de vot uninominal mixt – varianta Tariceanu – presupune votarea de catre alegatori a unui singur candidat intr-o circumscriptie. Candidatul care intruneste cele mai multe voturi valabil exprimate este ales in circumscriptia respectiva. Voturile neutilizate sunt insumate pe tara, pe partide, iar apoi mandatele sunt distribuite formatiunilor care au trecut pragul electoral.
Varianta Basescu propune, in fapt, alegeri uninominale si va avantaja doar partidele mari, pentru ca restul nu se va alege cu niciun mandat, dupa cum a precizat Florin Tataru, fost sef al Casei Asigurarilor de Sanatate, din postura de doctorand in marketing electoral.
Titlu din ziar:
Votul uninominal incotro?
Revista presei din Baia Mare – 23 noiembrie. Cotidianul Glasul Maramuresului
Foto: (c) eMM.ro
Sursa: A.S.