Studiul Freedom House, care a fost facut public cu o zi inainte de sarbatorirea Zilei Mondiale a Libertatii Presei – marcata pe 3 mai, nu indica schimbari importante, din contra releva stagnarea inregistrata la acest capitol in ultimii ani.
Potrivit acestuia, din cele 195 de tari si teritorii analizate, in 74 de state (38%) presa este libera, in 58 (30%) este partial libera, iar in 63 (32%) este cenzurata. Rezultatele pe 2006 arata o imbunatatire nesemnificativa, cand 73 de state avea o mass-media libera, 54 – partial libera si 67 – cenzurata.
Acelasi raport arata ca 18% dintre locuitorii lumii stau in tari cu presa libera, 39% in state cu presa partial libera si 43% in state unde institutiile de presa sunt cenzurate.
Romania se afla in rapotul pe 2006 pe locul 90, iar raportat la tarile din Europa Centrala si de Est este pe locul 13, devansata de Cehia, Ungaria, Polonia si Bulgaria, dar inaintea Ucrainei si Rusiei. Rusia a fost nominalizata insa la capitolul ”Asa nu”, astfel incat nu se poate face o comparatie intre tara nostra si media rusa.
Romanii au fost penalizati pentru practica subjugarii televiziunii si radioului publice, astfel incat tara noastra a fost plasata in randul celor cu o presa partial libera. Potrivit realizatorilor studiului, controlul guvernului asupra mass-mediei este inca crescut, iar reformele legislative care ar putea aduce o schimbare se fac lent.
Venirea lui Traian Basescu la Cotroceni a fost apreciata ca un lucru bun pentru imbunatatirea situatiei, contrabalansata insa, potrivit Freedom House, de presiunile economice si lipsa de venituri ca urmare a pietei publicitare limitate.
Majoritatea institutiilor de media se bazeaza pe publicitate finantata de guvern, considera autorii studiului, situatia fiind si mai dificila pentru ziarele regionale, unde piata publicitara este si mai putin dezvoltata si cele mai multe ziare sunt detinute de oficiali locali.
Freedom House a aratat ca probleme mari se inregistreaza pe mai departe in Asia, Africa, Rusia, fostele state sovietice si in America Latina. Raportul face referire si la presiunile mari care se fac asupra mediilor online, aratnd ca in China, Vietnam si Iran ziaristi si cyberdisidenti sunt aruncati in inchisoare pentru opiniile exprimate. Autorii se tem ca practica sa nu se extinda si in alte state ale lumii.
Pe primele cinci locuri in clasamentul libertatii presei se afla Finlanda, Islanda, Belgia, Danemarca, Norvegia si Suedia. Clasamentul este incheiat de Burma, Cuba, Libia, Turkmenistan si Coreea de Nord.
Sursa: Ioana Osan