Autoritatile romane depun eforturi pentru promovarea tarii ca destinatie de vacanta ca sa mai ciupeasca din veniturile obtinute din turism de vecinii unguri si bulgari. Planurile oficialilor nu sunt si eficiente, pentru ca strainii se tem sa vina in Romania pentru ca au auzit ca aici e raiul hotilor, ca e mizerie si ca s-ar putea sa ramana nemancati si cu banii luati. Romania si-a creat, prin „ambasadorii” ei in lume, imaginea unei tari potrivite iubitorilor de turism extrem prin statiuni salbatice cu hoteluri infecte si bucatarii ciudate.
Sansa Romaniei a inceput, totusi, sa surada dupa ce preturile la serviciile turistice au crescut in statele recent cooptate in Uniunea Europeana, iar agentiile din Europa Occidentala au inceput sa isi directioneze clientii si mai spre estul continentului. In plus, tarii i s-a acordat o bulina alba in primavara acestui de catre World Travel & Tourism Council (WTTC), organism din care fac parte liderii celor mai bine clasate 100 de companii de profil.
Reprezentantii WTTC au plasat Romania pe locul patru in lume ca ritm de crestere a cererii in turism, pentru 2006 fiind prognozate venituri de 24,6 miliarde RON (peste 860.000 euro) din aceasta activitate si un plus la produsul intern brut de 6,2 miliarde RON.
Conform estimarilor organismului international in acest an vor exista 485.000 de joburi (direct si indirect) in domeniul turismului si calatoriilor, respectiv activitatilor conexe, reprezentand 5,8% din totalul locurilor de munca. Peste un deceniu se asteapta la incasari din turism de peste 85 miliarde RON, ceea ce ar fi echivalent cu aproape 3 milioane de euro.
Studiul WTTC este mai mult decat favorabil Romaniei, pentru ca din acesta reiese ca in 2006, calatoriile si turismul vor reprezenta 5,2% din totalul exporturilor (6,4 mld RON).
Optimismul oficialilor romani si specialistilor WTTC s-ar putea sa fie de scurta durata, pentru ca numarul strainilor care dau fuga la agentii sa isi faca rezervari de vacanta in Romania este in continuare redus desi sezonul estival e pe cale sa inceapa. Pe mai departe, sunt preferate litoralul bulgaresc ori cel turc si malurile Balaton-ului maghiar.
Romania este strecurata doar in ofertele pentru turisti saraci, figurand printre cele mai ieftine destinatii din lume. Tim Leffel, un calator de profesie care scrie articole despre posibile locuri de vacanta, a recomandat tara noastra celor care nu au bani multi de cheltuit in concediu. El a scris ca a ramas placut surprins de ce a vazut in Bucuresti, din punctul sau de vedere orasul fiind civilizat cu strazi curate si bere buna, si chiar a precizat ca va include Romania in urmatoarea editie a ghidului „Cele mai ieftine destinatii din lume”, unde da sfaturi turistilor care au la dispozitie maximum 1.000 de dolari pe vacanta.
Tim Leffel a prezentat in cartea sa 21 de tari, mentionand tarifele la transport, cazare, mancare, bautura, in care dolarul valoreaza o avere. In aceasta categorie intra si Romania, alaturi de Thailanda, Laos, Vietnam, India, Maroc, Egipt, Turcia, Bulgaria, Cehia, Peru, Ecuador ori Venezuela. Cea mai noua editie a ghidului a fost lansata la inceputul lunii aprilie, iar autorul a adunat la un loc date despre cat costa o masa in India, cat valoreaza o bere in Saigon ori o calatorie cu taxiul in Sofia.
In „Ghidul destinatiilor ieftine” sunt trecute in revista mai multe exemple, aratandu-se ca din banii dati pe un pranz intr-un restaurant din Europa Occidentala se poate manca pe saturate timp de o saptamana in Nepal, Indonezia ori India ori cu cei 9 dolari platiti pe o bere in Oslo se pot cumpara zece la Praga.
Sursa: Meda Muntean