Antoaneta Opriș, co-autor și scenarist al documentarului Colectiv, vorbește într-un interviu pentru Europa Liberă despre primul film românesc nominalizat de două ori la cea de-a 93-a ediție a premiilor Oscar, despre primul an de după tragedia de la Colectiv și despre zecile de ore de filmare.
Duminică noapte, atunci când are loc Gala Premiilor Oscar, Antoaneta va trăi de acasă cele mai mari emoții cu gândul alături de echipa plecată în SUA. Din cauza restricțiilor și a pandemiei, numai patru dintre membrii echipei vor fi pe covorul roșu.
„Nici prin cap nu mi-a trecut că vom ajunge într-un astfel de moment – fie că e Oscar sau altceva. Oscarul e o bucată din cariera filmului care s-a întâmplat fără ca noi în faza de documentare, sau de producție sau de postproducție, să fi putut influența ceva, deci nu există o rețetă. Pentru mine și pentru toată echipa, faptul că filmul are două nominalizări la Oscar este cea mai bună recompensă, și nu mă refer numai la una profesională, dar pentru noi a însemnat o expunere a filmului mai bună decât în orice variantă de carieră a lui, a ajuns la un număr imens de oameni. Dacă această nominalizare a făcut ceva extraordinar pentru toată lumea a fost faptul că a crescut enorm numărul oamenilor care au văzut filmul”, începe Antoaneta povestea celui mai discutat film din zilele noastre.
Antoaneta Opriș spune că tragedia de la Colectiv a dus la „trezirea” românilor.
Antoaneta Opriș spune că tragedia de la Colectiv a dus la „trezirea” românilor.
Pentru ea și echipa condusă de regizorul Alexander Nanau, este mai important că povestea oamenilor de la Colectiv a fost auzită pe întreaga planetă.
Antoaneta a văzut toate filmele nominalizate alături de Colectiv la secțiunile „Film documentar” și la „Film internațional”, dar cu curiozitatea unui om care vrea să vadă cum stau lucrurile. Nu poate spune care dintre celelalte filme e cel mai mare concurent pentru Colectiv. „Sunt filme extrem de diferite care tratează subiecte diferite. Cumva, dacă ar fi să mă uit foarte cinstit la concurența de la filme internaționale, favoritul meu, care cred că ar merita să câștige, este `Quo Vadis, Aida?`”, spune Antoaneta Opriș.
Filmul Colectiv, așa cum îl vedem astăzi în cinematografe și pe HBO, înseamnă de fapt peste un an de filmări și multe sute de ore petrecute la montaj. În spatele Colectiv au fost filmați zeci de oameni, mulți dintre aceștia fiind supraviețuitorii ai incendiului din 2015 din clubul bucureștean sau familiile celor dispăruți, precum și mulți medici, asistente și autorități.