Romania ocupa locul 5 in lume, cu un procent de 1,5 la suta din totalul fraudelor informatice, a anuntat secretarul de stat in Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zoltan Somodi, care a citat un studiu realizat de compania americana de comert online eBay.
”Majoritatea fraudelor informatice provin din SUA, circa 65%, fiind urmate de Italia si Canada”, a spus Somodi, la un seminar pe tema securitatii IT&C.
In ultimii ani, in Romania, se inregistreaza trendul mondial al criminalitatii informatice, autorii lucrand practic cu aceleasi instrumente si modalitati de operare ca oriunde in lume.
”Cele mai utilizate fraude informatice in Romania sunt cele legate de licitatiile frauduloase si cele cu carti de credit. Practic in cazul licitatiilor on-line, peste 80% din victimele romanilor sunt cetatenii straini, mult mai educati in folosirea internetului”, a spus Virgil Spiridon, seful serviciului pentru combaterea criminalitatii informatice din IGPR.
De asemenea, atacurile phising asupra bancilor pentru obtinerea unor informatii despre cardurile de credit sau conturile de Internet-banking sunt alte fraude informatice des intalnite in Romania.
Seful serviciului pentru combaterea criminalitatii informatice din IGPR a declarat ca prejudiciile create in cazul acestor atacuri inforomatice sunt greu de cuantificat precizand, insa, ca directia pe care o conduce a constatat 1.276 de infractiuni in 2007, fata de 831 in 2006, numarul persoanelor cercetate fiind, de asemenea, in crestere de la 601 in 2006, la 752 de persoane anul trecut.
Piata comertului electronic este estimata pentru 2008 la 250 milioane de euro, ceea ce reprezinta o majorare de peste doua ori fata de anul 2007, cand vanzarile online s-au ridicat la 115 milioane de euro. Din acesta piata, circa 34 milioane euro reprezinta platile on line cu card realizate in 2007, cu 263 la suta mai mari decat in 2006.
Valoarea tranzactiilor realizate prin internet-banking a depasit anul trecut in Romania 138 miliarde de euro, in timp ce numarul utilizatorilor de astfel de servicii de tip e-banking s-a dublat comparativ cu 2006, ajungand la 400.000.
In prezent, 29 de banci sunt avizate sa ofere aplicatii de tip internet-banking, home-banking sau mobile-banking.
Sursa: Rompres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult