Potrivit Taste Atlas, primele 5 poziții din clasamentul celor mai bune „bucătării” din lume sunt ocupate de state din Uniunea Europeană, iar România se află pe locul 4.
Locul 1 în acest top este deținut de Italia, urmată de Grecia și Spania, în timp ce România ocupă un meritoriu loc 4. Pe locul 5 se află Franța, iar top 10 este completat de Japonia, Mexic, Croația, Portugalia și India.
15 state membre ale Uniunii Europene au fost incluse în clasament, care cuprinde în total 50 de țări.
Conformt Taste Atlas, cele mai populare preparate din bucătăria românească sunt mititeii, cozonacul, borșul (ciorba), pasca, mămăliga, ciorba de fasole și ciorba de burtă.
Potrivit Comisiei Europene în România, care prezintă clasamentul într-o postare pe Facebook, în mai 2020, CE a prezentat Strategia „De la fermă la consumator”. Printre altele, obiectivele strategiei sunt:
– asigurarea unei oferte de produse alimentare suficiente, accesibile ca preț și nutritive în limitele planetare
– înjumătățirea utilizării pesticidelor, a îngrășămintelor și a vânzării de antimicrobiene
– creșterea suprafețelor de teren destinate agriculturii ecologice
– promovarea unui consum alimentar și a unor diete sănătoase mai durabile
– reducerea pierderilor și a risipei de alimente
– combaterea fraudei alimentare de-a lungul lanțului de aprovizionare cu alimente
– îmbunătățirea bunăstării animalelor