Maramuresenii de dincolo de Tisa au stat in strada ore in sir ca sa il intampine pe presedintele Romaniei. In centrul localitatii ucrainiene Solotvino, Slatina cum ii spun romanii, s-au strans sute de etnici dornici sa isi spuna pasurile lui Basescu.
“Avem obligatia sa ii ajutam pe cetatenii altor state de etnie romaneasca. Eu as vrea ca acest pod deschis intre Sighet si Solotvino sa nu fie unul util doar pentru traficul de frontiera sau pentru vizite intre neamuri, ci unul pe care copiii sa poata sa vina si sa invete in Romania”, a spus Basescu la Solotvino.
Ore in sir de asteptare la Slatina
“La 9.00 dimineata am fo’ la vama sa-i vedem pe presedinti. Am apucat sa bem o cafea si am venit la primarie ca s-o auzit ca vine Basescu si tare am vrut sa il vedem”, a spus ucraineanca Maria Ciuc in romana.
O alta localnica a marturisit ca a stat patru ore in frig pentru presedintele Romaniei, dar era convinsa ca efortul a meritat. “Pa Iliescu l-am vauzut. Cum sa nu vreu sa il vad si pa aiesta presedinte, care ii mai mare ca el. Amu sa vad ce a face Basescu si daca a da mana cu mine, cum o facut alalalt”, a spus Maria Secmar.
Seful statului si-a facut intrarea in Solotvino pe “Ulita Sighetului” si nu numai ca a facut cuvenita baie de multime, dand mana cu zeci de persoane, dar a si facut nenumarate poze cu copii si localnici care vroiau o amintire cu cel mai important om din Romania.
Presedintele Romaniei, un fel de zeu peste Tisa
Localnicii din Slatina au parut mult mai incantati sa il intalneasca pe Traian Basescu decat localnicii din Sighet. L-au urmarit cu sufletul la gura in timp ce se deplasa prin localitate si s-au interesat de promisiunile pe care acesta le-a facut autoritatilor locale. Pentru ei este un lider influent care poate sa-i ajute pe ei si Ucraina sa ajunga in UE.
“Am fost in Romania si am vazut cum e. Oamenii se plang tare mult, dar nu stiu ca poate fi si mai rau, ca la noi ii mai rau”, a exclamat un localnic, care imediat ce fortele de ordine s-au pus in miscare, facilitand accesul presedintelui Basescu spre primarie, a strigat din toate puterile: “Nu vrem vize!!! Ajutati-ne!!!”
Ca romanii din Ucraina nu mai vor vize a auzit-o Basescu pe tot parcursul vizitei sale in Slatina – la primarie, unde s-a intalnit cu cei mai cunoscuti romani din Zakarpatia, la liceul romanesc din localitate, dar si la biserica ortodoxa, unde a fost intampinat nu cu un clasic cantec bisericesc, ci cu imnul Romaniei.
Un consulat ucrainean va fi deschis in zona Slatina
Basescu i-a asigurat pe romanii din Zakarpatia ca vor avea un consulat pentru obtinerea vizelor chiar la ei acasa si nu vor mai fi nevoiti sa faca 250 de kilometri pana la Cernauti pentru ea. El a aratat ca vor fi simplificate procedurile de acordare a cetateniei romane etnicilor romani din Ucraina, aratand ca este in studiu un proiect de lege in acst sens.
El a subliniat si faptul ca, prin acordurile care urmeaza sa fie incheiate pana in luna aprilie, cand presedintele ucrainean Viktor Iuscenko va veni in Romania, problemele vor fi rezolvate. Basescu a explicat ca relatia consulara se va simplifica pentru ca se intentioneaza aplicarea unor conditii similare cu cele din Polonia in ce priveste cetatenii ucraineni.
O veste buna le-a dat ucrainenilor si in ce priveste recunoasterea diplomelor obtinute in Romania, documente care momentan nu sunt valabile in Ucraina fara o serie de examene de egalare care trebuie date la Kiev. “Odata cu aplicarea procedurilor de la Bologna, diplomele romanesti vor fi recunoscute in intreaga Europa si implicit in Ucraina.”
Basescu a ajuns la propriu in centrul Europei
Locuitorii din Slatina au tinut foarte mult sa ii aminteasca presedintelui din Romania ca, odata ce a trecut Podul istoric de peste Tisa, a ajuns in centrul geografic al Europei. Nu foarte departe de localitatea ucraineana exista si o borna kilometrica ce indica faptul ca s-a ajuns la kilometrul zero al continentului european, insa multi cred ca aceasta este doar o istorie a locului si nu un adevar stiintific.
Traian Basescu a zambit si le-a spus romanilor din Ucraina ca interesul major al Romaniei e ca tara lor sa fie integrata in structurile euroatlantice. “E un punct de interes strategic, o politica asupra careia nu exista rezerve (…) O Ucraina care e in parteneriat, si mai tarziu membra a structurilor euroatlantice, e o Ucraina sigura. Inseamna pace. A venit randul nostru sa sprijinim Ucraina, la fel cum noi am fost sprijiniti de alte state.”
Presedintele Romaniei a vorbit de programul de 120 de milioane de euro acordat Romaniei de UE pentru intarirea relatiilor de colaborare cu Moldova si Ucraina. El a aratat ca ar fi extrem de incantat sa vada proiecte transfrontaliere care sa lege regiunile romanesti de cele din Ucraina si ca va sprijini initiativele venite din Zakarpatia.
Icoana de la presedinte pentru ortodocsii din Ucraina
Traian Basescu s-a dus in tara vecina nu numai cu promisiuni, ci si cu cadouri pentru etnicii romani. La biserica ortodoxa din Slatina, el a lasat o icoana si a primit o alta in schimb de la preoti. A fost intampinat de un cor multicolor, in straie traditionale maramuresene care, pe langa imnul de stat al Romaniei, i-a cantat presedintelui si “La multi ani!”, luni fiind practic cea de-a doua zi de revelion la ucrainienii din dreapta si din stanga Tisei.
Coada la poze cu seful statului
In stil traditional maramuresean a fost intampinat presedintele Basescu si la liceul romanesc din centrul Slatinei. Un grup de copii, imbracat dupa cum cere datina, i-a dansat si i-a urat presedintelui Romaniei. Drept multumire, copiii i-au cerut sa faca poze cu fiecare.
Basescu nu a avut nevoie de translator in Ucraina iar baia de multime pe care a facut-o s-a asemanat extrem de mult cu cele pe care le face in mod obisnuit cand iese in teritoriu acasa, in Romania.
Spre deosebire de omologul sau Viktor Iuscenko, care a facut o vizita similara, luni, printre ucrainenii in Sighetu Marmatiei, presedintele Romaniei ar putea spune asadar ca nu s-a simtit in alta tara dupa ce a trecut Podul Istoric pentru Tisa.
Presedintele ucrainean a trecut cu emotie in Sighet
Viktor Iuscenko a declarat ca a fost emotionat in momentul in care a trecut, pe jos, granita Uniunii Europene, peste Podul istoric de la Sighetu Marmatiei. Insotit de primarul gazda Eugenia Godja, acesta a mers sa viziteze liceul cu predare in limba ucraineana ”Taras Sevcenko”, unde a discutat minute bune cu elevii si profesorii acestora. El a promis tot ajutorul unitatii scolare, pentru care Inspectoratul Scolar Maramures a intocmit un proiect de reabilitare a cladirii.
Mobilizarea a fost mare, pentru ca a fost prima vizita a unui sef de stat ucrainean la institutia de invatamant din Sighet. Seful statului nu a venit cu mana goala, pentru ca a adus doua pachete cu carti si un televizor celor care studiaza la ”Taras Sevcenko”. ”Atmosfera a fost placuta. Pentru toata lumea fiind un eveniment deosebit”, a declarat Eugenia Godja.
Cadouri pentru elevii de la Liceul ”Taras Sevcenko”
Seful de stat a avut o intalnire, in Sala ”George Enescu”, si cu reprezentantii etnicilor ucraineni din Maramures. Iuscenko le-a vorbit acestora despre efortul Ucrainei de a se desprinde de imaginea de stat comunsit si despre eforturile de aderare la UE. El s-a aratat optimist, precizand ca in termen de noua ani Ucraina ar trebui sa isi rezolve problemele.
Primarul Sighetului a spus ca i s-a cerut sa sprijine comunitatea ucraineana din localitate, care numara 1.244 de persoane, dar sa lupte alaturi de autoritatile judetului si pentru cauza celorlalti 34.000 de ucraineni din Maramures.
Viktor Iuscenko a plecat din Maramures cu o taranca
Vizita lui Viktor Iuscenko in Sighet a fost un eveniment nu doar pentru minoritatea ucraineana, ci pentru toti localnicii pentru ca este prima vizita a unui sef de stat strain in localitate, in ultimii 16 ani.
Si pentru primar a fost un moment important, chiar daca nu este pentru prima oara fata in fata cu un sef de stat. Eugenia Godja i-a mai avut ca oaspeti in localitate pe presedintii Emil Constantinescu, in prezenta caruia a fost inaugurat in 1997 Liceul ”Taras Sevcenko”, precum si pe Ion Iliescu, care a fost in Sighet impreuna cu laureatul premiului Nobel pentru pace Ellie Wiesel la inaugurarea Muzeului Culturii Evreiesti.
Acum, municipiul maramuresean a fost gazda nu unuia, ci a doi presedinti, prin urmare si pregatirile au fost pe masura. Iuscenko si Basescu au fost invitati la masa, care a fost organizata la ”Curtea Veche”, iar in fata lor au fost puse doar preparate traditionale.
Primaria Sighetu Marmatiei si-a cinstit oaspetii nu doar cu bucate, si cu cu daruri. Eugenia Godja a declarat ca, in afara albumului editat cu ocazia implinirii a 680 de ani de la atestare documentara a localitatii, presedintelui Ucrainei i-a fost oferit o statuie a sculptorului sighetean Ioan Bledea, care infatiseaza o taranca cu un snop de grar pe umar. Si lui Traian Basescu i s-a facut cadou o lucrare de arta, ”Am fost s-om fi”, care intruchipeaza un taran cu o secure in mana.
Sursa: Larisa Tivadar si Meda Muntean