Cazul de zilele trecute în care o femeie, bolnavă psihic, a împins o altă persoană în fața unui metrou din București, ne face să ne întrebăm câte astfel de persoane există în jurul nostru și dacă suntem în siguranță.
În 2016, aproximativ 5% dintre persoanele înscrise la Casa de Asigurări de Sănătate au avut nevoie de prescripții medicale pentru o boală psihică sau neurologică degenerativă. Asta înseamnă că 1 din 20 de români sufereau, în 2016, de o astfel de boală.
Nu toți românii știu că sunt bolnavi
Numărul românilor care beneficiau, în 2016, de serviciile CAS, a fost de aprox. 9,1 milioane, iar aproape 450.000 dintre aceștia sufereau de o boală psihică. Totuși, numărul persoanelor asigurate nu reprezintă nici măcar jumătate din populația țării. Asta înseamnă că o socoteală exactă a numărului de bolnavi nu este posibilă.
În plus, medicii atrag atenția asupra faptului că majoritatea românilor nu știu că sunt bolnavi. Aceștia evită să meargă la un control de specialitate la timp și ajung adesea când este deja prea târziu.
”Într-o țară în care 1 din 20 de oameni suferă de afecțiuni psihice, putem spune că aceștia au mare nevoie de sprijinul celor din jur: al societății, în general, și al familiei, în special, pe lângă medicație, psihoterapie sau consiliere, după caz. Însă, de foarte multe ori, familia este cea care neagă prima aceste tipuri de probleme, de teama stigmatizării și a marginalizării. Din cauza acestei reticențe, foarte mulți evită să consulte psihologul, psihiatrul sau consilierul școlar, iar situația devine din ce în ce mai gravă”, arată consilierul școlar Maria Berci.
Peste două milioane de români depresivi
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), România se afla, în 2014, în topul țărilor europene cu cele mai multe persoane suferinde de boli psihice. Conform acelui raport, 1 român din 10 suferea de depresie. În lume există peste 300 de milioane de persoane care suferă de depresie.
Există, deci, peste două milioane de români depresivi, însă există, de asemenea, multe cazuri încă nedescoperite. Acest lucru se datorează și faptului că mulți români nu consideră ședințele la psiholog ca fiind cu adevărat utile.
”Și eu mai sunt supărat din când în când, dar nu cred că e depresie. De asemenea, nu cred că psihologul poate să ne ajute foarte mult. Mai degrabă aș cere sfatul unui prieten bun, decât să dau bani unui psiholog”, e de părere Marian N. (37 de ani), din Baia Mare.
Conform unui studiu realizat de Atlas Help, media de ședințe realizate pe zi de un specialist în domeniu este de 3,9. Peste 50% dintre psihologi tarifează ședința cu o sumă sub 100 de lei.
”Trăim într-o țară deficitară în ceea ce privește educația pe acest segment. Încă ne este rușine să mergem la psiholog sau la psihiatru, iar acest lucru face ca numărul persoanelor cu afecțiuni psihice negate de persoana în cauză și de cei din jur să fie tot mai mare”, conchide consilierul școlar Maria Berci.
Alexandru Bonaț
Imagine: Audrey Benjaminsen