În Romania se va consturi o uzină cu mini-reactoare nucleare până în 2028. Anunțul a fost făcut după o întălnire dintre președintele Klaus Iohannis și reprezentantul special al președintelui Statelor Unite pentru climă, John Kerry.
Acest tip de centrală cu reactoare de mici dimensiuni, dezvoltată de o companie americană, nu a fost construită nicăieri până acum. ″Este o decizie curajoasă, veți fi pionieri în domeniu″, i-a spus oficialul american președintelui Iohannis.
Acordul dintre România și Statele Unite ale Americii ar urma să se concretizeze într-o uzină cu reactoare modulare, de mici dimensiuni, cu tehnologie americană, diferită de ce avem deja la centrala de la Cernavodă.
Un reactor modular este un tub cu un diametru de 3 metri, înalt de 20 de metri – așadar, mult mai mic față de un reactor de la Cernavodă, care măsoară 43 de metri înălțime și 30 în diametru. Ca putere instalată, un minireactor are 77 MW, pe când unul de la Cernavodă – de 9 ori mai mult. Într-un singur reactor de la Cernavodă ar încăpea peste 100 de minireactoare.
Țara noastră ar fi prima din Europa care face pasul spre tehnologia mini-reactoarelor modulare – a spus emisarul special pentru climă al președintelui american la întâlnirea cu Klaus Iohannis, din cadrul Conferinței Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice.