Vineri, in ziua inmormantarii, va fi doliu national, drapelul Romaniei urmand sa fie arborat in berna la toate institutiile statului, la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, institutiilor de invatamant si de cultura, in gari si autogari. Totodata, posturile nationale de radio si televiziune, precum si institutiile de cultura isi vor adapta programul in mod corespunzator.
Programul funeraliilor
07.00 – 08.30: slujba Sfintei Litturghii, oficiata de PS Episcop Sebastian Ilfoveanul, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi;
09.00 – 10.30: sedinta comemorativa a Sfantului Sinod in prezenta delegatiilor oficiale;
11.00: slujba de inmormantare, oficiata de membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, cu participarea reprezentantilor Bisericilor Ortodoxe surori.
Slujba de inmormantare va fi cea care se oficiaza in cazul calugarilor, astfel ca pe langa rugaciunile obisnuite vor fi si rug[ciunile invierii cantate pe opt glasuri. Patriarhul Teoctist va fi inmormantat cu toate insemnele patriarhale, cum ar fi mitra, carja si entgolpionul.
Sicriul celui care a fost conducatorul BOR va fi pus in ultimul loc ramas liber din Catedrala Patriarhala, alaturi de primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea (1925-1939) si de succesorii acestuia Nicodim Munteanu (1939-1948) si Iustin Moisescu (1977-1986).
Reprezentantii BOR au anuntat ca dupa ce se va incheia constructia la Catedrala Mantuirii Neamului, trupul patriarhului Teoctist va fi mutat acolo, asa cum si-ar fi dorit acesta.
Sursa: Ioana Osan