După o pauză de trei ani, Romanian Science Festival (RSF) revine în județul Maramureș în format fizic. Cea de-a treia ediție a Baia Mare Science Festival va avea loc între 15-17 septembrie și va fi cea mai extinsă de până acum, aducând publicului multe elemente inedite.
Ediția din acest an a festivalului s-a extins pe parcursul a trei zile, în prima zi având loc Caravana RSF în Sighetu Marmației, la Palatul Episcopal. Se va desfășura pe durata a șase ore, timp în care grupul de mentori RSF va călători la Sighet pentru a aduce științele mai aproape de sute de elevi care studiază în mediul rural și urban mic.
Evenimentul se desfășoară în parteneriat cu Colegiul Național “Dragoș Vodă” Sighetu Marmației.
Voluntarii experimentatori locali, alături de mentorii RSF și profesori coordonatori vor organiza un târg interactiv de experimente pentru elevi. Participanții vor putea să participe la ateliere de astronomie, fizică, neuroștiințe, biologie, chimie, matematică, informatică, dar și de robotică. Iar înscrierea se va face prin intermediul școlilor.
“Dorim să schimbăm ideea preconcepută cum că știința este plictisitoare, oferindu-le copiilor din Sighetu Marmației și împrejurimi posibilitatea de a experimenta latura sa distractivă, alături de șansa de a cunoaște personal un cercetător sau un profesionist din diaspora academică”, a declarat Iuliana Bledea, organizatorul caravanei.
În 16 septembrie vor avea loc prezentările mentorilor în școlile și liceele din Baia Mare. Mentorii RSF vor vizita 10 școli și licee din oraș pentru a le povesti elevilor despre cercetarea lor, care sunt cele mai importante și relevante invenții științifice în fiecare domeniu, dar și despre cum au ajuns să urmeze o astfel de carieră, cu scopul de a inspira tinerii către STEM.
În 17 septembrie este programat Târgul de științe Baia Mare Science Festival, organizat în Piața Cetății (lângă Turnul Ștefan), orele 11-17. Experimentele vor acoperi științe precum: astronomie, robotică, neuroștiințe, inteligența artificială, informatică, biologie, fizică, chimie, matematică, geografie și științele pământului. În organizarea festivalului se va implica cel mai mare număr de voluntari de până acum: 250 de voluntari elevi, membri ai comunităților locale, antreprenori și pasionați de științe, dar și 30 de mentori locali din rândul studenților și profesorilor.
La evenimentele RSF din Maramureș vor participa 12 mentori, cercetători, studenți și profesioniști, veniți din cinci țări, special pentru festival.
Sursă: Graiul Maramureșului