Focul este un fenomen natural care, în general, este controlat de om. De la începuturile existenței şi până în prezent, focul a constituit o amenințare atât pentru om, cât și pentru natură. Încercând să-l conserve şi să-l recreeze după propria-i voință, omul a evoluat față de animale, marcând astfel o etapă importantă în dezvoltarea lui.
Doar că această dezvoltare umană ar trebui să fie susțină și dorită de societate, nu călcată în picioare…De curând au trecut 5 ani de la incendiul din clubul Colectiv. Amploarea evenimentului de atunci a determinat Guvernul României să decreteze trei zile de doliu național. Nu vom uita prea curând tragicul eveniment în care 64 de tineri și-au pierdut viața, dar se pare că nici nu dorim să învățăm din greșelile trecutului.
Fac apel la memorie și vreau să vă amintiți de protestele din București de după incendiu. Au ieșit mulți atunci, au ieșit de peste tot și au fost nervoși. Atunci am simțit cu toții că nu se mai poate. Politicul ne-a făcut să simțim un puternic sentiment de insecuritate socială. Tragedia de la Colectiv i-a făcut pe toți cetățenii statului român să conștientizeze pericolul la care îi expune statul și efectele directe ale corupției și prostiei care au influență asupra fiecărui individ.
Eu speram că odată cu acel eveniment să se trezească conștiința unei societăți care a început să-și asume libertatea. Speram că oamenii au ieșit în stradă, nu pentru lucruri palpabile, ci pentru idealuri.
Noi ca popor știm foarte bine să ne plângem morții. Și nu, nu neg necesitatea acestei acțiuni, dar e dureros. M-a durut sufletul când am văzut în Cluj un banner imens cu numele celor morți la Colectiv și am decis să expun public acea durere. A trecut timpul și am omis să public aceste rânduri, până când, un alt incident tragic a atras atenția opiniei publice și ne-a făcut să ne dăm seama că pericolul este la orice pas. După 5 ani de la Colectiv, un ars grav tot nu poate fi tratat în România. Și da, am avut nevoie de încă o PALMĂ DE FOC pentru a ne da seama de asta. O palmă de foc care a luat 12 suflete direct din secția de Terapia Intensivă a Spitalului Judeţean Neamţ. Singura schimbare e că autoritățile recunosc asta și n-a mai ieșit nimeni să ne spună: „Avem de toate!”
Salvarea noastră este să nu tăcem. În clipa în care vedem o neregulă, o nedreptate, s-o zicem public, s-o zicem în gura mare și să încercăm să îndreptăm lucrurile. Ar trebui să fim mai curajoși! Îmi iubesc țara și n-aș vrea să fiu nevoit să plec în străinătate, dar sunt convins că ceea ce se întâmplă la nivel politic, la nivel social, nu prea reprezintă o bună alternativă pentru un tânăr ambițios, gata să demonstreze de ce este în stare.
Cât despre noi, mergem mai departe, de ce nu, cu puțin mai mult curaj!
A.B.